Prijem povodom Dana rudara

Prijem povodom Dana rudara

06/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: predsednik.rs

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas povodom Dana rudara prijem za žene zaposlene u rudarstvu, kojima je čestitao praznik i poručio da one na najbolji i najhrabriji način doprinose razvoju naše zemlje. Predsednik je istakao da će država dodatno ulagati u ovu granu privrede koja će proširenjem kapaciteta dodatno obezbediti posao svim zaposlenima u rudarstvu i u narednim decenijama.

 

„Ovo su naše heroine, junakinje koje na najbolji i najčasniji način doprinose razvoju naše Srbije! Divne žene koje dolaze iz Kolubare, Kostolca, Resavice… Vredne, hrabre, posvećene budućnosti Srbije“, rekao je predsednik i podsetio da bez njih i ljudi koji rade u energetskom sektoru, zemlja ne bi imala dovoljno električne energije.
Predsednik je poručio da Srbija neće da se odriče svojih termokapaciteta, podsećajući na važnost energetske bezbednosti za zemlju.
„Mnoge zemlje se već sada suočavaju sa nedostatkom struje i gasa i dramatičnom povećanjem cena na svetskom tržištu”, istakao je predsednik Vučić i dodao da Srbija upravo zato prati energetske potrebe privrede i građana i da su zbog toga rudari izuzeno važni za našu zemlju.
Predsednik je kazao da će država pokušati da omogući rast zarada u Kolubari, Kostolcu i Resavici, navodeći da postoje i problemi sa Senjskim rudnicima i Ibarskim rudnicima.
“Mi ćemo da se postaramo da Kolubaru, Kostolac, ali i Resavicu držimo na nogama i da ih ojačamo”, rekao je predsednik i podsetio da nam rudarstvo donosi najbolje izvozne rezultate, naglasivši da je Ziđin najveći izvoznik u Srbiji koji sa 1,9 odsto učestvuje u bruto domaćem proizvodu, kao i da očekuje da će Ziđinu sve više rasti izvoz uz rudnik Čukaru Peki.
“U narednim godinama trebalo bi da nam čini 3,5 do četiri odsto BDP-a”, rekao je predsednik i još jednom zahvalio ženama zaposlenim u rudarskom sektoru na požrtvovanosti i na ogromnim naporima koje ulažu kako bi naša zemlja imala dovoljno energenata.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
U ime rudara, predsedniku su se obratile i zahvalile inženjerke rudarstava Danijela Todorović iz rudnika Lubnica – Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, Jelena Đurić iz kompanije “Ziđin koper Srbija”, kao i geodetska inženjerka Mila Simić iz basena Kolubara.