Обележен Дан сећања на страдале и прогнане Србе у акцији “Олуја”

Обележен Дан сећања на страдале и прогнане Србе у акцији “Олуја”

04/08/2021 Off By BERB

Извор: srbija.gov.rs/Фото: Танјуг

 

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Србије Ана Брнабић, чланови Владе Србије, руководство Републике Српске и патријарх СПЦ Порфирије присуствовали су вечерас централној манифестацији која се одржала у земунском насељу Бусије, поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војној акцији “Олуја” 1995. године.

 

Председник Србије Александар Вучић рекао је окупљенима да показујемо колико волимо свој народ и како нећемо да заборавимо све оно кроз шта су наши Крајишници морали да прођу.

Када се подсећамо егзодуса и етничког чишћења 250.000 Срба, ми подсећамо себе на то ко смо и куда идемо, поручио је Вучић.

Вучић је истакао да су у наш идентитет заувек уграђене колоне на тракторима.

Говоримо о ономе идентитету у који су уграђени вечно и Јасеновац и Јадовно и Пребиловци, рекао је председник Србије.

Он је оценио да је нечија јасна намера била да Срба у Хрватској више нема.

И данас обележавамо једно од њених римовања, оно у којем се, после пола века, реч маљ римовала са речју метак, и реч кама, са речју бомба, и реч истребљење, са речју протеривање. Обележавамо римовање речи др Пука, усташког министра правде, који је у јулу 1941. године Србима поручио: “Или се уклоните милом из наше домовине, или ћемо вас иселити силом”, са речима Фрање Туђмана, из јула 1995. године: “Србе треба тако снажно ударити да практично нестану”, подсетио је председник Србије.

Вучић је навео да Република Хрватска овај датум назива и прославља као Дан победе и домовинске захвалности.

Победе над ким? Над добрим и скромним људима, над грађанима Книна, Оточца, Грачаца, Коренице, Обровца, Војнића, Петриње, Вргинмоста, Двора, Плашког и Слуња и над честитим домаћинима и земљорадницима у селима Лике, Далмације, Баније и Кордуна. Свакако није ни она на коју је мислио Никола Тесла коме су усташе убиле деведесетједног члана породице, од чега је њих 14 заклано у Јасеновцу, а његов споменик у Госпићу разнет експлозивом 1992.године, рекао је председник Србије.

Он је објаснио да за нас то нису само страшне бројке страдалих.

Никада нећемо заборавити непрегледне колоне трактора које возе дечаци једва избегли метку, бомби или ками. Иконе нашег сећања и вечни темељи нашег идентитета су мајке које привијају своје бебе, своје српске бебе на груди и унезверено се осврћу у страху да хорде прогонитеља поново однекуд не искрсну и доврше свој давно испланирани крвави посао. Живе су слике сиротињског покућства на тракторским приколицама и иконе крсних слава ушушкане најлонима и поњавама да се не оштете у збегу. Тако су, као и увек кроз историју, са нама путовали Свети Јован и Свети Никола, Богородица и архангели, наши небески заштитиници, поручио је Вучић.

Вучић је подсетио на срамне пресуде Хашког трибунала којим су ослобођени хрватски генерали Маркач и Готовина.

Хашки трибунал је 2011. године прогласио хрватске генерале Анте Готовину и Младена Маркача кривим за учествовање у удруженом злочиначком подухвату који је предводио Фрањо Туђман. Готовина је осуђен на 24 године затвора а Маркач на 18 година за кривична дела прогона, депортације, пљачке, разарања, убиства, нечовечна дела и окрутно поступање. Свега годину дана касније, Жалбено веће трибунала ослободило их је свих оптужби. Толико о међународној правди, рекао је Вучић.

Он је указао да српски народ никада неће добити признање света за своје жртве.

Никада нико неће закукати и заплакати за српском децом. Никада нам неће рећи да су Срби страдали јер Срби штрче и Срби су непокорни и непоколебљиви. Док сам председник Републике, нећу да се извињавам онима који су убијали стотине Срба! Хоћу да чувамо мир, али нећу да газим по убијеним Србима! Истина је једини темељ на коме се може градити будућност. Нажалост, сведоци смо удаљавања од непобитних истина, поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да у забораву људи живе погнутих глава, плашећи се и себе и других.

Тек када почну да памте могу и да се усправе, могу да се отворе и да живе са собом и другима без сумње и страха. Могу и да опросте, и можемо и морамо да опростимо, али то можемо само ако памтимо, пошто у забораву нема опроштаја ни себи ни другима. Нека је вечна слава жртвама „Олује“. Србија је мајка, а не маћеха. Србија памти, живела Србија, поручио је на крају свог обраћања председник Вучић.

 

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је присутнима да су се окупили да памте страдање библијских размера, још једно у низу које се десило Србима са тог простора.

Страдање које се може и треба сматрати коначним решењем српског питања на простору хрватских држава, у познатој идеологији усташке Независне државе Хрватске, која је промовисала да једну трећину треба побити, једну раселити и једну прекрстити, подсетио је Додик.

Додик је указао на то да су данас простори где су живели Срби пусти и празни.

Тамо нису дозволили народу ни да се врати да би остварио своја имовинска друга права, навео је Додик.

Патријарх Порфирије је поручио да Бог не броји чијих је жртава више, чијих је мање и истакао да су пред Богом све жртве исте, звали се они Јован, Јозо или Јусуф.

Памтимо страдале ближње, али не злопамтимо, освета и мржња умањују онога који су опседнути њима. Молећи се данас за страдале, за наше ближње, не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сећања, поручио је патријарх.