Континуирани рад на решавању стамбених потреба избеглица

Континуирани рад на решавању стамбених потреба избеглица

03/08/2021 Off By BERB

Навршава се  26 година од војне акције „Олуја“ у којој је протерано са вековних огњишта са територије Републике Хрватске под заштитом УН више од 200.000 Срба.  То је један од најтежих и најтужнијих дана за српски народ,  дан за сећање,  за парастосе и помене, за паљење свећа и туговање за више од 1.700 погинулих и несталих, од којих се зa 770 ни дан данас не зна где им је гроб.     

 

Грађански рат  90-тих година прошлог века на простору некадашње Југославије довео је до егзодуса великог броја избеглица у Републику Србију.  Уточиште, сигурност и нови живот у Србији потражило је близу 618.000 Срба из Хрватске и БиХ, а након бомбардовања 1999.  и више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

И после четврт века, остала су нерешена бројна питања: још увек није обновљена уништена српска имовина, није враћено одузето пољопривредно земљиште српским власницима, Република Хрватска ниje спрoвeлa Устaвни зaкoн o прaвимa нaциoнaлних мaњинa кojим сe Србимa гaрaнтуje прoпoрциoнaлнa зaступљeнoст и зaпoшљaвaњe у oргaнимa држaвнe упрaвe, пoлициjи, прaвoсуђу и другим jaвним институциjaмa, а једно од важних нерешених питања су и доспеле а  неисплаћене пензије. Српско народно вијеће у Хрватској сваке године, на жалост, бележи повећање броја случајева говора мржње и насиља на основу етничке припадности, као и повећан број оштећивања сакралних објеката и српске имовине.

Комесаријат за избеглице и миграције континуирано ради како на стамбеном збрињавању тако и економском оснаживању избеглица и интерно расељених лица.  У доба највећег прилива избеглица  60.000 људи било је смештено у 700 колективних центара, који су   сви осим једног затворени. Из буџета Републике Србије и обезбеђених донаторских средстава стамбено је збринуто 24.481 породица (доделом 4.374 сеоска домаћинства, 13.731 пакета грађевинског материјал, 643 монтажне куће,  доделом 5733 стамбених јединица, a економски оснажено je  21.905 породица.

Од тога кроз Регионални стамбени програм, који је у пуном замаху, до сада је кров над главом обезбедио близу 5.825 породица, завршене су зграде у 36 локалних самоуправа а градилишта су отворена у још 20 општина и градова. Усељен је 1.941 стан, дедељено 2.004 пакета грађевинског материјала, изграђено 305 монтажних кућа и купљена 1. 575 сеоска домаћинства за избеглице из БиХ и Хрватске. Кроз преговоре са донаторима и партнерима на овом Програму, Комесаријат је обезбедио средства за додатних 1.900 стамбених решења за избеглице.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије захваљује се свим донаторима и међународним организацијама на додељеним средствима за решавање стамбених потреба избеглица, али напомињемо да се не смеју заборавити нерешена отворена питања која отежавају постизање трајних решења за избегличку популацију, као и стамбене потребе и нерешена друга питања за више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

Помен жртвама биће одржан 5. августа 2021. у 11 сати у Цркви светог Марка у Београду као и у многим местима широм Србије.