NAGRADE I PRIZNANJA 59. MEĐUNARODNOG SAJMA TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA

NAGRADE I PRIZNANJA 59. MEĐUNARODNOG SAJMA TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA

13/05/2015 Off By

sssajam

NAGRADU “KORAK U BUDUĆNOST” U OBLASTI “ELEKTROENERGETIKA” DOBILI SU “MINEL TRAFO” D.O.O., MLADENOVAC, ZA TRANSFORMATOR EKO-DIZAJN SA SNIŽENIM NIVOOM GUBITAKA I BUKE PREMA UREDBI KOMISIJE EU, I ATB SEVER D.O.O., SUBOTICA, ZA REŠENJE MOTORA SA VELIKOM REZERVOM U OBRTNOM MOMENTU NA CELOKUPNOM OPSEGU BRZINA
Stevo Batić, press Sajma

TRADICIONALNE nagrade i priznanja Beogradskog sajma, koji se učesnicima Međunarodbnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća dodeljuju za tehničko-tehnološku  i naučno-istraživačku inovativnost i za druge zasluge u ovoj oblasti, dobilo je više izlagača, institucija ili organizacija.
Nagradu “Korak u budućnost” u oblasti “elektroenergetika” dobili su “Minel trafo” d.o.o., Mladenovac, za transformator eko-dizajn sa sniženim nivoom gubitaka i buke prema uredbi komisije EU, i ATB Sever d.o.o., Subotica, za rešenje motora sa velikom rezervom u obrtnom momentu na celokupnom opsegu brzina.
U oblasti “Integra – fleksibilna automatizacija”, nagradu “Korak u budućnost” dobila je kompanija Arpel Automation, Beograd, za mašinu za rezanje vodenim mlazom AJ-6025 i mašinu za rezanje gasom/plazmom FC-3015, a u oblasti “savremene tehnologije” – Institut “Mihailo Pupin” d.o.o., Beograd, za akustični gonimetar za lokalizaciju zvuka.
Posebna priznanja “Korak u budućnost” dobili su: u oblasti “savremene tehnologije” – Digital Logic d.o.o., Požarevac, za multifunkcionalni beskontaktni čitač NFC 2DQR; u oblasti “procesna tehnika” Daihen Varstroj d.d., Lendava, Slovenija, za inverterski aparat za zavarivanje WELBEE P500L; i u oblasti “ME-RE-KO” – Microma d.o.o., Srbobran, za mikroprocesorski kontroler za toplotnu pumpu “Warmatronic 520A Tiva”.
Posebne zahvalnice “Korak u budućnost” dobili su Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije – za razvoj proizvoda zasnovanih na rezultatima istraživanja domaće nauke i višegodišnju podršku Sajmu tehnike; Integra spol. s.r.o., Prag, Republika Češka, za učešće i dugogodišnju saradnju na promociji Sajma tehnike; Spirit, Slovenija, Javna agencija, Ljubljana, za učešće i dugogodišnju saradnju na promociji Sajma tehnike; Messe  Frankfurt GmbH, Belgrade Representative Office, za učešće i dugogodišnju saradnju na promociji Sajma tehnike; MInistarstvo ekonomije Republike Slovačke, Bratislava, Republika Slovačka, za učešće i dugogodišnju saradnju na promociji Sajma tehnike, i Ministarstvo industrije i trgovine Republike Češke, Prag, Republika Češka, za učešće i dugogodišnju saradnju na promociji Sajma tehnike.
Nagrade i priznanja Beogradskog sajma dodelio je stručni žiri u sastavu: prof. dr Vesna Radojević (predsednik), prof. dr. Branislav Živković, prof. dr. Petar B. Petrović, doc. dr. Aleksandar Petrović, prof. dr. Lazar Saranovac, prof. dr. Zoran Lazarević.<


EKONOMIJA

srbija_italija_281010SAJAM TEHNIKE DOGODINE POSTAJE FABRIKA BUDUĆNOSTI

ODRŽANA SRPSKO ITALIJANSKA POSLOVNA KONFERENCIJIA. – PREDSTAVNICI NAŠEG MINISTARSTVA PRIVREDE NAGLASILI SU DA TREBA JOŠ VIŠE POVEĆATI SARADNJU

 

nova nbsSAOPŠTENJE NBS: FUNKCIONERI NISU «NEDODIRLJIVI»

NBS NAGLAŠAVA DA JE DOMAĆA SUDSKA PRAKSA, NEZAVISNO OD ODREDABA ZAKONA O NARODNOJ BANCI SRBIJE I ODLUKE USTAVNOG

 

 

Devizne-rezerve-NBS-10-4-milijardeNBS: KRAJU APRILA DEVINE REZERVE IZNOSILE SU 10.533,5 MILIONA EVRA

VEĆI ODLIV IZ DEVIZNIH REZERVI JE REALIZOVAN PO OSNOVU POVLAČENJA DEVIZNE OBAVEZNE REZERVE BANAKA U NETO IZNOSU OD

 

mmfKONFERENCIJA ZA MEDIJE PREDSTAVNIKA VLADE I MMF-A

VEĆINA MERA FISKALNE KONSOLIDACIJE PREDVIĐENIH PROGRAMOM, SPROVEDENE SU U SKLADU S BUDŽETOM. U SKLADU S PROGRAMOM JE I