Отворен Регионални иновациони смарт сити центар у Малом Зворнику

Отворен Регионални иновациони смарт сити центар у Малом Зворнику

02/08/2021 Off By BERB

Фото: Милош Перић

 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је данас Регионални иновациони смарт сити центар у Малом Зворнику, најсавременији заједнички простор за рад будућих технолошких предузетника у том делу Србије.

 

 

 

„Овде ће млади иноватори имати могућност да развијају своје предузетничке вештине и да размењују знања и искуства како би на најбољи начин довели своје идеје до тржишта“, изјавио је министар Поповић током отварања Смарт сити центра. За уређење и опремање овог Центра Кабинет министра за иновације и технолошки развој издвојио је 20 милиона динара.

 

Министар Поповић је указао на то да ће млади иноватори у овом смарт сити центру, поред најсавременије опреме и уређеног простора по светским стандардима, имати и најснажнију менторску подршку, како из наше земље тако и из иностранства, за покретање бизниса и комерцијализацију њихових идеја на тржишту.

 

„Желимо да млади остају у Малом Зворнику, да ту оснују своје породице и граде професионалне каријере, знајући да у свом родном месту имају услове за рад и напредовање, рекао је Поповић.

 

„Овај центар, такође, моћи ће да користе и млади из Републике Српске, посебно оближњег Зворника где постоји одлична база инжењера на Технолошком факултету”, додао је Поповић.

 

„Сигуран сам да ће у будућности овај Регионални иновациони смарт сити центар постати један од водећих центара за развој иновација и дигиталних решења у туризму и заштити животне средине, нагласио је Поповић.

 

Према његовим речима Мали Зворник је општина која има велики потенцијал за развој туризма и управо отварањем Смарт сити центра општина Мали Зворник имаће прилику да иновира и развије ову привредну грану и на тај начин допринесе локалној заједници и људима који овде живе.

 

„Смарт сити центар у Малом Зворнику постаје део интегрисаног иновационог екосистема са више од 20 стартап и смарт сити центара и технолошким парковима у Новом Саду, Београду, Нишу и Чачку“, подвукао је Поповић и додао да је циљ да корисници ових центара између себе сарађују и размењују идеје и знање.

 

Поповић је додао да развој иновационе инфраструктуре широм Србије и њихово умрежавање доноси одличне резултате на пољу развоја предузетништва и отварања нових, добро плаћених радних места.

 

„Признања која стижу од Европске комисије говоре да је Србија на одличном путу иновационог раста у коме је чак испред многих земаља Европске уније“, посебно је нагласио Поповић.

 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић захвалио се министру Поповићу што је препознао иновационе потенцијале ове општине.

 

“Од данас је Мали Зворник на инoвационој и дигиталној мапи Србије. Овај центар биће нам од велике помоћи посебно у нашим циљевима развоја туризма и заштите животне средине”, рекао је Јевтић.

 

Регионални иновациони смарт сити центар у Малом Зворнику, поред заједничког простора за рад, који се простире на 165 квадратних метара, садржи канцеларијски простор, кухиње, простор за презентације, сале за састанке и видео конференције, сервер сале и располаже најсавременијом технолошком опремом.