Од сутра почињу пријаве на конкурс „Престоница културе Србије 2023“

Од сутра почињу пријаве на конкурс „Престоница културе Србије 2023“

01/08/2021 Off By BERB

Од сутра, 2. августа, почињу пријаве за локалне самоуправе на конкурс за избор “Престонице културе Србије 2023. године”, који има за циљ подизање квалитета културног живота у Србији, покретање културног, уметничког и туристичког развоја кроз активирање постојећих и осмишљавање нових уметничких програма традиционалних и савремених форми, оживљавање постојећих институција културе, али и покретање нових и савремених институција.

 

Пријаве се подносе до 2. септембра на конкурсном упитнику и достављају у штампаној и електронској форми Министарству културе и информисања са назнаком „За Конкурс – Престоница културе Србије 2023“. Конкурс је отворен за јединице локалне самоуправе у Србији, осим за градове Београд и Нови Сад.

 

Изабрана јединица локалне самоуправе понеће титулу „Престоница културе Србије 2023“ која ће јој омогућити да буде препозната као релевантни национални центар развоја културе и на тај начин постане видљивија на културној мапи Србије и Европе.

 

Циљ конкурса, који је расписан 7. маја, је пружање подршке јединицама локалних самоуправа да у сарадњи са установама, уметничким и другим удружењима регистрованим за обављање делатности културе, појединцима, као и другим субјектима у култури унапреде своје капацитете у култури, културну продукцију и културну понуду.

 

Програм “Престоница културе Србије“ допринеће успостављању предвидиве и конзистентне културне политике која обухвата савремено стваралаштво, креативне и културне индустрије, заштиту и унапређење културног наслеђа, иновативно коришћење јавних простора, као и унапређење регионалне и међународне сарадње.

 

Детаљи о пропозицијама конкурса и упитник за пријаву налазе се на линку: https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/6094e63520827