Преминула креаторка Мирјана Марић

Преминула креаторка Мирјана Марић

25/07/2021 Off By BERB

Извор: politika.rs/Фото: Зоран Кршљанин

 

Позната модна креаторка Мирјана Марић преминула је данас у Београду у 84. години, потврђено је Танјугу из круга породице. Мирјана Марић увела је високу моду у Југославију и својим моделима очарала свет.

 

 

„Историја моде и модних креатора Југославије почела је потписом Мирјане Марић, а њене креације су са одушевљењем носиле прва дама Југославије Јованка Броз, Гадафијеве „амазонке”, данска принцеза, белгијске принцезе, представнице дипломатског кора, супруге многобројних државника које су седамдесетих и осамдесетих долазиле у Београд”, подсећају пријатељи блиски породици.

Рођена је 22. маја 1938. године у Крављу поред Ниша, а од 1948. године са породицом је живела у Београду.

Дипломирала је 1960. године на Академији за примењену уметност, одсек текстила, а затим је и магистрирала текстил и савремени костим на Уметничкој школи у Манчестеру.

Године 1968. добила је статус слободног уметника и запослила се у Југоекспорту, убедивши руководство фирме да мора да покрене производњу, а неколико година касније почела је да ради у радионици за високу моду.

Последњих 35 година је живела на релацији Србија – Америка.

Била је у браку са др Михајлом Марићем, оснивачем Службе друштвеног књиговодства бивше Југославије (СДК), који је преминуо 1992. године.

„Била је и остала синоним за квалитетну моду у СФРЈ, а дизајнерски комади Мирјане Марић рађени су у ограниченим серијама од 100 до 150 комада. Организовала је више од седамдесет модних ревија широм света, док су њен бренд Три М и модели од коже добили су бројна домаћа и светска признања. Посебно признање за креаторски рад добила је 1975. и 1976. године када ју је Пјер Карден позвао у Француску, организујући модне ревије са њеним моделима”, навели су њени пријатељи.