Poziv Skupštini da podrži izbor Dolovac za republičkog javnog tužioca

Poziv Skupštini da podrži izbor Dolovac za republičkog javnog tužioca

22/07/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Fonet

 

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović pozvala je  poslanike da podrže izbor Zagorke Dolovac za republičkog javnog tužioca, navodeći da je ona kao tužilac odredila prioritete u svom radu u vidu odlučne borbe protiv kriminala, a posebno teških i savremenih oblika.

Popović je u Skupštini Srbije istakla da je Zagorka Dolovac među prioritete navela i povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja, jačanje međunarodne saradnje, uključujući aktivno učešće u procesu pridruživanja EU.

Takođe, kako je navela, zalagala se za dosledno sprovođenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti i odgovornosti, te preduzimala mere za uspostavljanje i unapređenje rada disciplinskih organa etičkog odbora i Poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca.

Ona je napomenula da je Republičko javno tužilaštvo pod rukovodstvom Zagorke Dolovac preduzelo niz aktivnosti radi ispunjavanja preporuka MANIVAL-a, Komiteta Saveta Evrope i Akcionog plana FATF-a radi efikasnijeg procesuiranja krivičnih dela pranja novca.

Prema njenim rečima, zahvaljujući navedenom zalaganju svih organa i tužioca u vezi sa procesuiranjem krivičnih dela pranja novca, Srbija se od juna 2019. više ne nalazi na takozvanoj sivoj listi, što predstavlja veliki uspeh za rad u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Ministarka je podsetila na to da je Dolovac kao republički javni tužilac pružila punu podršku učešću javnog tužilaštva u izradi revizije i sprovođenju najvažnijih strateških dokumenata Srbije u oblasti pravosuđa, a sve u cilju jačanja vladavine prava.

Dolovac se u toku mandata zalagala za povećanja broja nosilaca javnotužilačkih funkcija i starala se da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena i obučena kroz usavršavanje zaposlenih, ukazala je Popović.

Takođe, kako je podvukla, Dolovac je unapredila međunarodnu saradnju javnog tužilaštva kroz otvaranje kancelarije Republičkog javnog tužilaštva u Eurodžastu, što je omogućilo da Srbija bude pouzdan partner.

Ministarka je podsetila na to da je nakon sprovedenog javnog konkursa, Državno veće tužilaca na sednici 15. juna utvrdilo listu kandidata za izbor republičkog tužioca, dok je Vlada na sednici 24. juna usvojila predlog odluke o izboru tužioca i predložena je Zagorka Dolovac.