Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Severnom Makedonijom

Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Severnom Makedonijom

20/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović uručivao je građanima Srbije, zajedno sa ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim, elektronske kartice za besplatnu putarinu na auto-putu „Prijateljstvo“ do granice sa Grčkom.

 

Momirović je tom prilikom, na graničnom prelazu Tabanovce, rekao da Srbija pridaje ogroman značaj odnosima sa Severnom Makedonijom, što je bilo naročito vidljivo tokom aktuelne pandemije, kada je naša zemlja pokazala spremnost da hrabro stoji uz svoje susede.

U znak zahvalnosti, kako je podsetio, Vlada Severne Makedonije odlučila je da građanima Srbije omogući besplatno korišćenje puteva u toku predstojeće sezone.

U ime građana naše zemlje želim da im zahvalim na današnjem uručivanju smart kartica i na tome što čitavo ovo leto možemo da koristimo njihove puteve, istakao je ministar.

On je izneo uverenje da će to pružiti snažan podsticaj inicijativi „Mini Šengen“, koja je pokrenuta od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, u cilju proširivanja našeg zajedničkog ekonomskog prostora, poboljšanja prometa ljudi i robe i jačanja konkurentnosti čitavog regiona.

Nakon uručivanja „pametnih“ kartica, ministri su na graničnom prelazu razgovarali o budućoj saradnji dveju država, a poseban akcenat stavljen je na infrastrukturno povezivanje kroz uspostavljanje putničkog saobraćaja Beograd–Skoplje.

Takođe, bilo je reči i o inicijativi za uspostavljanje železničkog teretnog koridora koji povezuje Budimpeštu sa lukom Pirej, preko teritorije Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da srpski građani budu oslobođeni plaćanja putarina od 15. juna do 15. avgusta, u znak zahvalnosti na donaciji vakcina.

Svi državljani Srbije koji u Severnu Makedoniju budu dolazili automobilom u tom terminu na graničnom prelazu Tabanovce će dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine na auto-putu „Prijateljstvo“.

Prema odluci Vlade Severne Makedonije, turistima iz Srbije je namenjeno ukupno 200.000 „napunjenih“ elektronskih „M-smart“ kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni.