SAOPŠTENJE NBS: FUNKCIONERI NISU «NEDODIRLJIVI»

SAOPŠTENJE NBS: FUNKCIONERI NISU «NEDODIRLJIVI»

12/05/2015 Off By
nova nbs
NBS NAGLAŠAVA DA JE DOMAĆA SUDSKA PRAKSA, NEZAVISNO OD ODREDABA ZAKONA O NARODNOJ BANCI SRBIJE I ODLUKE USTAVNOG SUDA, ISKRISTALISALA STAVOVE PREMA KOJIMA NE POSTOJI NEOGRANIČENA OBJEKTIVNA ODGOVORNOST DRŽAVNIH INSTITUCIJA ZA ŠTETU KOJA SE PROUZROKUJE TREĆIM LICIMA
Press služba NBS

 

 

NARODNA banka ističe da Zakon o Narodnoj banci Srbije ne isključuje, niti je ikada isključivao odgovornost Narodne banke Srbije za štetu koja nastane u obavljanju njenih poslova, kako se to netačno i tendenciozno navodi u nekim medijima povodom objavljivanja odluke Ustavnog suda. Naprotiv, ova odgovornost Zakonom je uređena u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim standardima centralnog bankarstva i prudencionog nadzora nad finansijskim institucijama. To znači da ni pre, ni nakon donošenja pomenute odluke Ustavnog suda nikada nije postojala dilema da li Narodna banka Srbije i njeni zaposleni treba da budu odgovorni za štetu koja eventualno nastane u obavljanju njenih poslova, već se razmatralo pitanje da li ta odgovornost može biti apsolutna, neograničena i objektivna, bez obzira na krivicu.
NBS naglašava da je domaća sudska praksa, nezavisno od odredaba Zakona o Narodnoj banci Srbije i odluke Ustavnog suda, iskristalisala stavove prema kojima ne postoji neograničena objektivna odgovornost državnih institucija za štetu koja se prouzrokuje trećim licima.

Potpuna neistina je i tvrdnja da je odlukom Ustavnog suda ukinut krivičnopravni imunitet pojedinih funkcionera Narodne banke Srbije, jer ni Zakon o Narodnoj banci Srbije, kao ni bilo koji drugi zakon u Republici Srbiji nikada nije ustanovljavao ne samo krivičnopravni, već ni građanskopravni imunitet funkcionera ili drugih zaposlenih u Narodnoj banci Srbije. Odluka Ustavnog suda nema nikakve veze ni sa krivično pravnim, niti s građansko pravnim imunitetom Narodne banke Srbije, pa se konstatacije da ona ukida „bezgrešnost“ funkcionera NBS, „nedodirljivost“ čelnika Narodne banke Srbije, „privilegije“ najviših funkcionera centralne banke, „potpunu amnestiju od odgovornosti“ mogu kvalifikovati ne samo kao netačne, već i kao zlonamerne.
Netačna i proizvoljna je i tvrdnja da se odlukom Ustavnog suda štite obični građani od štete koju im pričini Narodna banka Srbije. Osnovni cilj zakonskih odredaba o odgovornosti supervizora nad finansijskim institucijama jeste da se pruži zaštita nadzornom telu od velikog broja sporova koje bi mogle pokrenuti finansijske institucije (npr. banke) koje su, po prirodi stvari, uvek nezadovoljne merama koje preduzima supervizor prema njima. Upravo se ovim standardom odgovornosti – koji je utvrdio Bazelski komitet za superviziju banaka i koji je prihvaćen i u uporednoj pravnoj praksi pre svega u zemljama EU – štite osigurani deponenti i drugi klijenti banke od štete koju bi im mogle pričiniti banke. Dovođenjem u pitanje ovih standarda, kako to čine pojedini mediji, zapravo se štite finansijske institucije od efikasne kontrole Narodne banke i samih građana.<


EKONOMIJA

Devizne-rezerve-NBS-10-4-milijardeNBS: KRAJU APRILA DEVINE REZERVE IZNOSILE SU 10.533,5 MILIONA EVRA

VEĆI ODLIV IZ DEVIZNIH REZERVI JE REALIZOVAN PO OSNOVU POVLAČENJA DEVIZNE OBAVEZNE REZERVE BANAKA U NETO IZNOSU OD

 

mmfKONFERENCIJA ZA MEDIJE PREDSTAVNIKA VLADE I MMF-A

VEĆINA MERA FISKALNE KONSOLIDACIJE PREDVIĐENIH PROGRAMOM, SPROVEDENE SU U SKLADU S BUDŽETOM. U SKLADU S PROGRAMOM JE I

 

 

sajam_tehnologije_15_1430916106MINISTAR PRIVREDE ŽELJKO SERTIĆ OTVORIO 59. SAJAM TEHNIKE

GENERALNA OCENA MMF NAŠIH REFORMI JE U TOME ŠTO ON SMATRA DA PROCES PRIVATIZACIJE IDE PRESPORO. OČEKIVALO SE

 

 

kamataNBS: SMANJENA REFERENTNA KAMATNA STOPA

IZVRŠNI ODBOR JE KONSTATOVAO DA SU I KRETANJA U MEĐUNARODNOM OKRUŽENJU POVOLJNIJA I DA SE POVEĆAVA GLOBALNA LIKVIDNOST