Promovisanje Srbije kao destinacije za investiranje

Promovisanje Srbije kao destinacije za investiranje

19/07/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će, nakon sastanaka koje će imati tokom dvodnevne posete SAD, uslediti novi krug investiranja iz te zemlje u Srbiju.

Brnabić je, po dolasku u Njujork, najavila da će u naredna dva dana imati brojne sastanke sa predstavnicima američkih startap kompanija i zajednicom koja investira u te kompanije, finansira istraživanje i razvoj u različitim oblastima, ali i generalno većim kompanijama iz IT sektora.

Ona je istakla da je sve veća zainteresovanost američkih kompanija za Srbiju, i to ne samo zato što naša zemlja u poslednjih godinu i po dana počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izveštaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji uopšteno, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji.

Premijerka je kao primer navela jednu od najvećih američkih kompanija „NCR“, koja završava veliki kampus u Srbiji, pri čemu će naša zemlja biti centar te kompanije u Evropi za istraživanje.

Prema njenim rečima, to su i „Majkrosoft“, koji ima jedan od najuspešnijih istraživačkih i naučnih centara u Srbiji, kao i kompanije koje su u poslednjih godinu dana kupile naše velike i poznate kompanije, kao što su „Epik entertejnment“ i „Tu tajms“.

Neki naši dalji pravci razvoja jesu i to što smo među prvima u Evropi doneli zakonsku regulativu oko kriptovaluta, među deset najboljih na svetu smo po blokčejn tehnologiji i gejming industriji i ulažemo sve više novca u biomedicinu. Sve su to neki pravci razvoja koje smo mi ovde preliminarno potvrdili, kao i da se Srbija kreće u dobrom smeru, naglasila je ona.

Brnabić je ukazala na to da je Srbija od 2016. godine dobro strateški investirala, pre svega u obrazovni sektor, uvođenjem programiranja i informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole i proširivanjem kapaciteta na tehničkim fakultetima.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je naša zemlja uvela predmet digitalni svet od prvog razreda osnovne škole, povećala broj specijalizovanih IT odeljenja, ulagala u naučno-tehnološke parkove i osnovala čak tri nova istraživačka instituta.

Ona je istakla da je to dovelo do toga da Srbija bude u vrhu po nekim najkredibilnijim svetskim izveštajima, kao što je Startap džinom ili Svetski ekonomski forum, napomenuvši da smo pre nekoliko nedelja na Uneskovoj listi zemalja koje se ističu ulaganjem u istraživanje i razvoj prvi put bili u vodećih 15 u svetu.

Srbiju sada prepoznaju kao destinaciju gde vredi doći i pre svega se raspitati šta se tu dešava, šta su inovacije, šta je uradila da se tako izdvoji u odnosu na sve druge i u regionu i Evropi i da se onda zainteresuju za investiranje, i to ne samo u otvaranje svojih kompanija, već i u naše startap kompanije i fondove, za šta već postoji zakonska regulativa, istakla je premijerka.

Cilj posete jeste da se Srbija promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija.