Веома добра сарадња Србије и Аустрије

Веома добра сарадња Србије и Аустрије

16/07/2021 Off By BERB

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бечу са министром за европске и међународне послове Александером Шаленбергом са којим је разговарао о билатералној сарадњи и могућностима за њено даље унапређење.

 

 

Селаковић је поручио да су односи Србије и Аустрије веома добри и да их карактеришу редовни контакти и комуникација на свим нивоима. Овом приликом, шеф српске дипломатије упутио је позив министру Шаленбергу да дође у узвратну посету, изразивши наду да ће се посета аустријског колеге реализовати до краја године.

Селаковић је истакао да је Аустрија други највећи инвеститор у српску економију и да је у последњих 10 година инвестирала су 2 милијарде 585 милиона евра. Посебно је нагласио да у Србији послују 733 аустријске компаније које запошљавају 22.000 људи.

Такође, министар је рекао да је на састанцима добио информације о новим аустријским компанијама које су заинтересоване да инвестирају у Србији, а које нису биле на српском тржишту до сада.

 

 

Када је у питању даља економска сарадња, министар је истакао да је данашњи разговор био изузетно важан јер је са министром Шаленбергом разговарао о начинима да се нађе најбољи могући оквир за сарадњу која би допринела опоравку економија Србије и Аустрије у пост пандемијском периоду.

Министар је захвалио канцелару Курцу, аустријској Влади и колеги Шаленбергу на снажној подршци коју пружају Србији на нашем европском путу.

Министар је поручио да је аустријског колегу информисао о дијалогу Београда и Приштине, указао да је наша страна посвећена дијалогу, као и да је дијалог једини начин да се дође до решења.

Селаковић је нагласио да је потребно доћи до компромисног решења које би било одрживо и прихватљиво за обе стране.

„Мислимо да је могуће доћи до компромиса, није лако, али упркос свим разликама мислимо да је дијалог прави пут за постизање решења“, истакао је Селаковић.

 

 

Селаковић је рекао да је са аустријским колегом разговарао и о нашој дијаспори, о десетинама хиљада грађана нашег порекла који су аустријски држављани, као и да је захвалио аустријском колеги на свему што они добијају од Аустрије као државе.