Позив Београдском сајму да прихвати предлоге издавача

Позив Београдском сајму да прихвати предлоге издавача

15/07/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић упутила је писмо директорки Београдског сајма Данки Селић, и подржала предлоге Удружења издавача и књижара Србије, Удружења професионалних издавача Србије, као и групације самосталних издавача.

 

 

Гојковић је у писму позвала да Београдски сајам сагледа предлог издавача и размотри одлуку да се овај Међународни београдски сајам књига одржи од 11. до 19. септембра.

Имајући у виду аргументе издавача да продукција књига до термина планираног одржавања неће бити припремљена у складу са годишњим планом и да то може довести до ситуације да не буде довољно нових наслова, потпредседница Владе и министарка културе и информисања је истакла да је потребно ову чињеницу узети у обзир.

Гојковић је указала на апеле издавача да би одржавање Сајма у септембру могло да прође без довољне посећености, а самим тим и без економског оправдања за издаваче, и навела да се те чињенице морају озбиљно размотрити, посебно имајући у виду да је претходна година услед пандемије Ковида – 19 посебно била тешка за све који раде у области културе.

Из свих ових разлога, у чврстом уверењу да је заједнички циљ да манифестација по којој су и Београд и Србија препознатљиви, буде што успешнија и за издаваче и за посетиоце, Гојковић је позвала Београдски сајам да прихвате изнете предлоге издавача.