Besplatne onlajn obuke u oblasti IKT za nezaposlene i studente

Besplatne onlajn obuke u oblasti IKT za nezaposlene i studente

14/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija „Semos Education“ potpisali su danas Sporazum o saradnji, koji predviđa sprovođenje programa besplatne onlajn obuke za nezaposlene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i za studente.

 

Sporazum su u Palati Srbija potpisali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović i direktor kompanije „Semos Education“ za Srbiju Aleksandar Borisavljević.

Kisić Tepavčević je istakla da će se ovim sporazumom, za približno 5.000 mladih ljudi, nezaposlenih i studenata, omogućiti četiri besplatna onlajn programa obuka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministarka je naglasila da je za nezaposlene i mlade ljude koji se nalaze na evidenciji NSZ ovo velika prilika da se dodatno edukuju i steknu nova znanja, što će im pomoći da postanu konkurentni na tržištu rada i da se lakše i brže zaposle.

Prema njenim rečima, u narednom periodu, službe za zapošljavanje će stupiti u kontakt sa nezaposlenima sa svoje evidencije, kako bi ih informisali o načinu pohađanja ove besplatne edukacije.

Ona je istakla da su sve ove aktivnosti u skladu sa nacionalnim strateškim ciljevima i prioritetima koji su utvrđeni nedavno usvojenom Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

Dukić Mijatović je poručila da je Ministarstvo prosvete veoma posvećeno digitalizaciji na svim nivoima obrazovanja, uz ocenu da je ovaj sporazum veoma važan jer će unaprediti edukaciju studenata u oblasti IT sektora i na taj način odgovoriti na potrebe tržišta za novim radnim mestima.

Ona je naglasila da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i u budućnosti podržavati sve aktivnosti u ovoj oblasti, koje doprinose unapređenju digitalnog obrazovanja.

Borisavljević je rekao da je pripremljen veoma interesantan program za sve učesnike obuke, kao i da će biti pokrenute četiri IT profesije – „Software Developer“, „IT administrator“, „Data Analyst“ i „Artificial Inteligence practitioner“.

Direktor kompanije „Majkrosoft“ za Srbiju Milan Gospić naveo je da će ovaj sporazum mladim nezaposlenim ljudima omogućiti značajan napredak u digitalnom obrazovanju.

Srbija se, kako je naveo, intenzivno razvija u digitalnom smislu i ovo je samo jedan od koraka kojim će se to i nastaviti.