ODBOR ZA KULTURU I INFORMISANJE: JAČANJE SAVETA ZA ŠTAMPU

ODBOR ZA KULTURU I INFORMISANJE: JAČANJE SAVETA ZA ŠTAMPU

11/05/2015 Off By

115

NA SEDNICI SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA KULTURU I INFORMISANJE O RADU MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA, TASOVAC JE, NA PITANJE PAVIĆEVIĆA O STANJU U MEDIJIMA, REKAO DA JE MINISTARSTVO REAGOVALO U SLUČAJEVIMA KRŠENJA ZAKONA O INFORMISANJU KADA SU PO SREDI BILI ŠTAMPANI MEDIJI. KADA SE GOVORI O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA, U TOM SLUČAJU NADLEŽNOST NIJE NA MINISTARSTVU KULTURE I INFORMISANJA, NEGO ZA NJIH POSTOJI REGULATORNO TELO, OBJASNIO JE TASOVAC
Ranka Čičak

MINISTAR kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je danas da će snaženje samoregulatornih tela, poput Saveta za štampu, poboljšati stanje u medijima, dok poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević tvrdi da je u Srbiji, uprkos reformskim medijskim zakonima, na delu cenzura. Na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje o radu Ministarstva kulture i informisanja, Tasovac je, na pitanje Pavićevića o stanju u medijima, rekao da je Ministarstvo reagovalo u slučajevima kršenja Zakona o informisanju kada su po sredi bili štampani mediji. Kada se govori o elektronskim medijima, u tom slučaju nadležnost nije na Ministarstvu kulture i informisanja, nego za njih postoji regulatorno telo, objasnio je Tasovac.
Pavićević je tvrdio da se u Srbiji, uprkos reformskim zakonima, istovremeno sužava sloboda medija i da postoji cenzura, dok je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović ukazao da je većina medija u Srbiji antivladina. Pavićević je, kao dokaz za svoju tvrdnju o cenzuri, pomenuo novinarku Danicu Vučenić, na šta je Tasovac uzvratio da je čest slučaj da novinari odu u oblast odnosa sa javnošću, jer su tamo veće zarade. Podsetivši da je Vučenić, kao razlog za odlazak iz novinarstva navela to što joj u emisiju ne dolaze ljudi iz vlasti i SNS, Tasovac je rekao da je državni sekretar Saša Mirković u jednoj emisiji pročitao imena svih predstavnika vlasti i vladajuće stranke koji su u proteklih nekoliko meseci gostovali u njenoj emisiji. Pavićević je, međutim, ponovio da je u Srbiji cenzura sve snažnija, dok je Tasovac poručio da su, posle usvajanja medijskih zakona, doneta podzakonska akta i da su raspisani konkursi za projektno finansiranje.
Poslanik SNS Vladimir Đukanović je rekao da Vreme, NIN, Novi magazin čitave brojeve posvećuju predsedniku Vlade Srbije i da se koriste najgore moguće kvalifikacije tog čoveka, a da se pri tom nikada ne daje prostor drugoj strani da odgovori. Vi imate samo dve medija, Pink i Informer, koji su, da tako kažem, okrenuti ka vlasti, smatra Đukanović, koji je upitao i Tasovca kada će vlasništvo u medijima postati transparentno. Tasovac je odgovorio da je u toku upis u registar i da je avgust krajnji rok za završetak tog posla. On je istakao i da je država odlučna da se povuče iz vlasništva u medijima do 1. jula ove godine.
Na sednici Odbora za kulturu i informisanje bili su i Vojislav Brajović iz Udruženja dramskih umetnika i direktori više pozorišta u Srbiji, koji su zatražili da se reši problem sa dodatnog angažovanja slobodnih umetnika, jer to ugrožava rad pozorišta.


OČEKUJE SE UPLATA ZA AVALA FILM, FILMSKA GRAĐA NIJE UGROŽENA

FIRMA “Filmski put” uplatila je depozit za kupovinu “Avala filma”, uplata preostalog iznosa se očekuje, a filmska građa nije ugrožena, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac je istakao da nije došlo do ugrožavanja filmske građe, kao ni u slučaju Centar filma, Dunav filma i Union filma, koji su vlasničku strukturu promenili u ranijem periodu. Tasovac je istakao da je dostupan čitav filmski fond i da publika te filmove može nesmetano da gleda, te da je Ministarstvo zabrinulo to što Jugoslovenska kinoteka nije obavila sve što je bilo u njenoj dužnosti.
Kinoteka je poslednji put osamdesetih godina proglasila za kulturno dobro od izuzetnog značaja, naveo je ministar i dodao da je nadzorom u toj ustanovi utvrđeno da nema centralnog registra, ali da se filmovi čuvaju u jako dobrim uslovima. Ministar Tasovac je najavio nadzor i u drugim ustanovama koje se bave zaštitom kulturnih dobara.IMG_1429631502
Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je ponovio da se Agencija apsolutno pridržavala zakona, ukazavši da nije reč o privatizaciji već o kupovini pravnog lica iz stečaja, koji je otpočeo 2011. godine. Predmet prodaje su samo producentska prava, a ne nacionalno blago i sa ekonomske tačke gledišta, napravljen je fenomenalan posao za Srbiju, smatra Šubara i dodaje da posao još nije završen i da se očekuje uplata preostalog iznosa. On je precizirao da je uplaćen depozit od 392 miliona dinara, a da je Avala film prodat za 980 miliona dinara. Predmet prodaje bila su producentska prava i pravo korišćenja, a ne svojina. Divim se ljudima koji su spremni da plate ovoliki iznos za 208 kinematografskih komercijalnih filmova, naveo je Šubara, objasnivši da će oko 340 miliona dinara otići u budžet Srbije, dok će preostalim sredstvima biti namireni povernici.
Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izrazio nadu da još uvek nije kasno da se postigne dogovor sa kupcima “Avala filma” da se filmovi izuzmu iz prodaje kako ne bi došli u sitaciju da plaćamo čuvanje i održavanje, a oni ubiraju prihode. Zelenović je upozorio da se može desiti da novi vlasnici zabrane prikazivanje pojedinih filmova, ali i da odrede cenu za prikazivanje filmova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. On je nezadovoljan i time kako je Kinoteka predstavljena u ovom postupku u javnosti, ukazavši da je zbog komunikacije saopštenjima preko medija ostala mrlja u saradnji sa Ministarstvom kulture. Posle 23 godine i 15-ak ministarstava i vlada nismo zaslužili da se sa nama tako komunicira, dodao je Zelenović. On je istakao da se igrani film ne štiti kao posebno kulturno dobro i da nikada u istoriji Kinoteke film nije štićen kao posebno kulturno dobro, već se kao izuzetno kulturno dobro štiti arhivska građa. Do sada smo zaštitili 165 filmova kao izuzetno kulturno dobro i predložićemo da se zaštiti još oko 300, ali to su dokumentarni filmovi, naveo je Zelenović, koji je pre četiri godine predlagao da se filmski fond nacionalizuje što su uradile sve zemlje u okruženju. Avala film prodat je krajem aprila firmi “Filmski put” iz Beograda za 980 miliona dinara.<


DANAS

mmfKONFERENCIJA ZA MEDIJE PREDSTAVNIKA VLADE I MMF-A

VEĆINA MERA FISKALNE KONSOLIDACIJE PREDVIĐENIH PROGRAMOM, SPROVEDENE SU U SKLADU S BUDŽETOM. U SKLADU S PROGRAMOM JE I

 

 

nbs115NBS: POGREŠNO INTERPRETIRA ODLUKA USTAVNOG SUDA

U TEKSTOVIMA U KOJIMA SE INTERPRETIRA ODLUKA USTAVNOG SUDA TO SE TENDENCIOZNO I POGREŠNO PREDSTAVLJA KAO ODREDBA KOJOM

 

sajam_tehnologije_15_1430916106MINISTAR PRIVREDE ŽELJKO SERTIĆ OTVORIO 59. SAJAM TEHNIKE

GENERALNA OCENA MMF NAŠIH REFORMI JE U TOME ŠTO ON SMATRA DA PROCES PRIVATIZACIJE IDE PRESPORO. OČEKIVALO SE

 

Akademija-tekstBEOGRAD: SVEČANA AKADEMIJA POVODOM OBELEŽAVANJA SEDAM DECENIJA OD POBEDE NAD FAŠIZMOM

VUČIĆ SE ZAHVALIO AMBASADORU RUSIJE ALEKSANDRU ČEPURINU NA DIVNIM REČIMA, ALI SE I IZVINIO NA TOME ŠTO, KAKO