Затварање првог дела фестивала БЕЛЕФ и почетак Београдских летњих ноћи

Затварање првог дела фестивала БЕЛЕФ и почетак Београдских летњих ноћи

12/07/2021 Off By BERB

Фото: Драгана Удовичић

 

Први део фестивала БЕЛЕФ, Београдска летња сцена, биће затворен наступом Уна Сага Сербике, која ће премијерно извести „Слово љубави“, вечерас, 12.7. у Театру Вук од 20.30 часова.

 

 

 

Синоћ је у оквиру БЕЛЕФ-а у Театру Вук, премијерно изведена опера “Тако чине све” Волфганга Амадеуса Моцарта, у режији Владана Ђурковића. Представу су извели студенти завршних година основних студија Соло певања, из Оперског студија Факултета музичке уметности у Београду.

 

Београдска летња сцена отворена је 27. јуна мјузиклом „Цигани лете у небо“ Позоришта на Теразијама. У оквиру главног програма било је 17 извођењ, од чега 13 представа, пет премијера и три београдске премијере, 2 музичка и 2 играчка концерта. Поред тога, у оквиру БЕЛЕФ-а за младе изведено је 10 представа, а у оквиру дечијег БЕЛЕФ-а 5 представа.

Атракција овогодишње Београдске летње сцене свакако је наступ светске звезде, оперске диве Елине Гаранче која се представила београдској публици у концертном извођењу опере „Кармен“, заједно са сопраном Маријом Јелић и оркестром Српског народног позоришта.

У продукцији БЕЛЕФ-а премијерно је представљен појекат Владимира Алексића „Путовање изван средишта земље“, представа која је извођена у аутобусу, на аеродрому и у авиону. Још једна атракција која је изазвала велико интересовање јавности.

Премијере представа „Ова ће бити иста“ Атељеа 212 и „Сан летње ноћи“  Малог позоришта „Душко Радовић“, потом представе „Цемент Београд“ Београдског драмског позоришта, „Мој муж“ Југословенског драмског позоришта, „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Српског народног позоришта, „Лепа Брена проџект“ Битеф театра, „Улога моје породице у светској револуцији“ Крушевачког позоришта и Народног позоришта Приштина, „Лавина“ ПУЛС театра из Лазаревца и регионалног позоришта Нови Пазар и „Рибарске свађе“  Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници, само су неки од наслова који су обележили Београдску летњу сцену, први део фестивала БЕЛЕФ.

 

Други део БЕЛЕФ-а, Београдске летње ноћи, почињу у недељу 18. јула, наступом РОК ОПЕРЕ, на стадиону Ташмајдан у 20.30 часова. Улаз слободан.

Београдске летње ноћи  трајаће до краја августа, сваког викенда на више локација у граду и понудиће публици бесплатне програме, концерте и музичке догађаје.