Апел грађанима да не пале ниско растиње

Апел грађанима да не пале ниско растиње

09/07/2021 Off By BERB

Kомандант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Милош Мајсторовић истакао је данас да су ватрогасци-спасиоци само од почетка јула ове године интервенисали чак 124 пута гасећи пожаре на отвореном простору и апеловао на грађане да не пале ниско растиње како не би угрозили своје и туђе животе, али и проузроковали материјалну штету.

 

 

„Ватрогасно-спасилачка бригада Београд је од почетка месеца интервенисала укупно 199 пута. Од тога смо имали 171 пожар, а на отвореном простору 124. Тај број је знатно повећан у односу на просек, у односу на претходне године“, нагласио је Мајсторовић.

 

Апеловао је на грађане да не пале стрњику, јер такви пожари могу бити изузетно опасни.

 

„Mолба свим нашим суграђанима je да у условима који владају данас и у наредних неколико дана – високе температуре уз појачан ветар, не пале на отвореном простору. Ови пожари могу бити потенцијално опасни. Нажалост, имали смо и људских жртава у претходним годинама“, рекао је Мајсторовић.

 

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде истакао је да се, осим тога, ресурси Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и свих ватрогасаца у Србији расипају на пожаре у којима је причињена мања материјална штета, али се угрожавају остали делови града.

 

„Наши ресурси неће бити довољни да интервенишемо на отвореном простору, а да будемо спремни да интервенишемо и у стамбеним објектима, техничким интервенцијама у саобраћају и свему ономе што ватрогасци редовно раде“, нагласио је Мајсторовић.

 

Истакао је да је Закон за заштиту од пожара потпуно јасан и говори да је забрањено свако спаљивање стрњих усева и отпада  на отвореном простору.

 

„За прекршиоце су предвиђене казне, и то за физичка лица 10.000 динара, а за правна лица и до 500.000 динара“, рекао је Мајсторовић.

 

Иначе, на територији Републике Србије ватрогасци-спасиоци су од почетка јула имали укупно 927 интервенција, 780 пожара, од чега 601 на отвореном простору.