Doprinos Srbije miru u Centralnoafričkoj Republici prepoznat kroz oficire njene vojske

Doprinos Srbije miru u Centralnoafričkoj Republici prepoznat kroz oficire njene vojske

03/07/2021 Off By BERB

Piše: Maria Kabatanja/Foto: UN

 

Već više od pola veka, Republika Srbija se odazva na poziv Ujedinjenih nacija za učešće u mirovnim operacijama u svetu. Mirovnjaci koji služe u srpskom kontingentu u misiji MINUSCA primili su 28.juna službene medalje UN za njihov doprinos miru u Centralnoafričkoj Republici.

 

Kontingentu od 72 pripadnika, uključujući 33 žene, prvobitno je bio poveren izuzetno važan zadatak spasavanja života. Oni obezbeđuju veoma značajnu medicinsku podršku osoblju UN u bolnici Misije nivoa 2 u Bangiju.

Srbija je brzo reagovala na zahtev UN da se uspostavi mir u Centralnoafričkoj Republici poslavši svoj prvi vojni kontingent u tu zemlju 2014. godine.

Plavi šlemovi kojima je ukazana čast, deo su jedanaeste rotacije srpskih plavih šlemova na tlu Centralnoafričke republike. U prva tri meseca njihovog angažovanja na početku ove godine, osoblje bolnice je lečilo više od 2500 pacijenata od kojih je više od 150 bolovalo od kovida-19. Takođe su izvršili više od 150 medicinskih evakuacija vazdušnim putem.

Hitne hirurške intervencije, intenzivna i poluintenzivna nega, bolničko lečenje, farmaceutske, stomatološke i ginekološke usluge takođe se nalaze u katalogu zdravstvenih usluga koje obezbeđuje medicinski tim kontingenta.

Medalje su takođe dodeljene i vojnim posmatračima i štabnim oficirima.

 

Obraćajući se primaocima medalja, komandant snaga misije MINUSCA general potpukovnik Daniel Sidiki Traore pohvalio je podršku Srbije Centralnoafričkoj Republici.

– Svi ste se istakli u svojoj službi i služili ste časno i na to treba da budete ponosni – rekao je.

– Srpski narod zna koliko vredi mir. Zbog toga, svi dajemo sve od sebe da unapredimo mir u celom svetu – rekao je komandant kontingenta pukovnik Đorđe Graovac.

Republika Srbija je veteran kada su u pitanju mirovne operacije UN. Ta zemlja jugoistočne Evrope ponosna je na svoju dugu tradiciju davanja doprinosa međunarodnim naporima da se spreče i okončaju konflikti koja seže do davne 1956. godine. Srpski mirovnjaci su učestvovali u mirovnim operacijama u celom svetu – od Angole, Burundija, Čada, Istočnog Timora i Irana do Iraka, Obale Slonovače, Namibije, Sinaja i Jemena.

Skoro 300 srpskih pripadnika mirovnih operacija trenutno služi u pet misija UN– u misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici, u misiji MONUSCO u Demokratskoj Republici Kongo, u misiji UNFICYP na Kipru, u misiji UNTSO na Bliskom Istoku i u misiji UNFIL u Libanu.

Dok su pripadnici srpskog kontingenta u misiji MINUSCA veličanstveno marširali kao jedan na paradi održanoj na kraju ceremonije, sa svojim jasno istaknutim službenim medaljama UN, nisu samo slavili svoj doprinos miru u Centralnoafričkoj Republici, već su i obeležavali “Vidovdan”, srpski praznik, koji se podudario sa danom održavanja ceremonije dodele medalja.