MAKEDONIJA: U KUMANOVU SE I DALJE  PUCA

MAKEDONIJA: U KUMANOVU SE I DALJE PUCA

10/05/2015 Off By
B4E86CBA1EDDAA46B5569D7EAF79FEC7
MAKEDONSKA VLADA DONELA JE NA VANREDNOJ SEDNICI U NEDELJU RANO UJUTRU ODLUKU DA ĆE DANAŠNJI DAN I PONEDJELJAK BITI DANI ŽALOSTI ZBOG POGIBIJE POLICAJACA U AKCIJI OTKRIVANJA I RAZBIJANJA TERORISTIČKE GRUPE U KUMANOVU
Agencije

 

PET policajaca je poginulo u subotu u akciji protiv terorista u Kumanovu, više od 30 je ranjeno, a broj poginulih civila još nije poznat, kazala je makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.
“Žrtava na strani terorista ima, ali još ne znamo njihov tačan broj”, kazala je Jankulovska u subotu kasno uveče na konferenciji za novinare. Trojica poginulih policajaca su identifikovana, dok imena preostale dvojice poginulih nisu još objavljena jer, kako je objasnila, prvo treba kontaktirati sa njihovim porodicama.
Makedonska vlada donela je na vanrednoj sednici u nedelju rano ujutru odluku da će današnji dan i ponedjeljak biti dani žalosti zbog pogibije policajaca u akciji otkrivanja i razbijanja terorističke grupe u Kumanovu.
Zbog toga će zastave biti spuštene na pola koplja, dok će Agencija za audio i audiovizuelne usluge izdati medijima nalog o sadržaju programa koji će emitovati ta dva dana, izvestila je agencija MIA.
“Oni su se borili u terorističkoj akciji koja i dalje traje na terenu dok i poslednji terorista ne bude neutralisan”, kazala je Jankulovska i podsetila da je policijska akcija počela u subotu rano ujutru protiv grupe koja je imala za cilj napad na državne institucije. Otpor terorista, istakla je, trajao je punih 16 sati.
“Otpor većeg dela grupe slomljen je posle 18 sati i veliki broj njih se predao”, rekla je Jankulovska, istaknuvši da je deo terorista nastavio pružati otpor.
Prema njenim rečima, situacija na terenu je veoma rizična, na šta ukazuje i to da je u poslednjih sat vremena ranjeno još šest policajaca. Skopska Alsat TV javlja da je uništena i poslednja grupa od devet terorista od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubistvo.
U subotu od rane zore u predgrađu Kumanova makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova vodilo je operaciju protiv “naoružane terorističke grupe”, koja je došla iz jedne susedne zemlje, koja nije imenovana.
Rojters piše da sukob, koji je trajao ceo dan, podseća na pobunu makedonskih Albanaca iz 2001. u istom regionu i u delovima Makedonije. Grad je bio zatvoren za medije.
Helikopteri su nadletali regiju u kojoj živi oko 100.000 ljudi, a stanovnici su bežali, noseći sa sobom osnovne stvari.
“Mislio sam da se ovo više nikad neće ponoviti. Ovo je strašno, ne možemo ovde ostati”, rekao je jedan stanovnika Kumanova za makedonsku televiziju. Događaji će, piše Rojters produbiti zabrinutost Zapada zbog stabilnosti Makedonije. Demonstranti koji zahtevaju ostavku konzervativnog premijera Nikole Gruevskog ovaj su se nedelju sukobili sa policijom, a opozicija je zapretila da će 17 maj organizovati veliko protestno okupljanje. Posmatrači strahuju da bi politički lideri obeju strana mogli pokušati podstaći etničke tenzije kako bi pojačali vlastitu moć.
Oko 30 posto od ukupno dva milijuna stanovnika Makedonije čine makedonski Albanci. Pobunili su se 2001., sukobivši se sa snagama bezbednosti pre nego što se umešao Zapad i posredovao u postizanju mirovnog sporazuma kojim se albanskom manjini ponudila veća prava i zastupljenost u političkom životu, a pobunjenicima ulazak u vladu.
No, primena je bila spora, a tenzije se povremeno ipak pojave. Brojni građani, bez obzira na etničku pripadnost frustrirani su zbog sporosti u procesu približavanja evroatlantskim institucijama.
Komesar Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je u subotu uveče duboku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji u području Kumanova te pozvao na uspostavu mira u toj zemlji i zatražio objektivnu i transparentnu istragu o ovim događajima.
“Duboko sam zabrinut zbog razvoja situacije u području Kumanova i zbog mogućih ranjenih i poginulih. Pozivam vlasti, sve političke lidere i lidere zajednica da sarađuju, uspostave mir iu potpunosti sprovedu istragu o ovim događajima na objektivan i transparentan način u skladu sa zakonom. Pozivam sve faktore na maksimalnu uzdržanost. Mora se izbeći svaka dalja eskalacija, u krajnjoj liniji zbog opšte stabilnosti u zemlji “, kaže se u Hahnovoj poruci.<


REGION

kumanovo-begaatSAOPŠTENJE MSP: NE PREPORUČUJE SE PUTOVANJE U MAKEDONIJI

SRPSKI DRŽAVLJANI, KOJI NAMERAVAJU DA SE VRAĆAJU IZ GRČKE POTREBNO JE DA KORISTE ALTERNTIVNE PRAVCE PREKO BUGARSKE, IAKO

 

 

stefanovicMINISTAR STEFANOVIĆ POSETIO BAZU ŽANDARMERIJE U RISTOVCU

  „U KOPNENU ZONU BEZBEDNOSTI I GRANIČNO PODRUČJE PREMA MAKEDONIJI UPUTILI SMO POJAČANE JEDINICE ŽANDARMERIJE I PROTIVTERORISTIČKE JEDINICE.

 

alvučALEKSANDAR VUČIĆ: ZAŠTITIĆEMO MIR I STABILNOST

VUČIĆ JE NOVINARIMA REKAO DA VLADA SRBIJE POMNO PRATI DOGAĐAJE NA SEVERU MAKEDONIJE: ”SRBIJA ĆE UMETI DA ZAŠTITI

KUMANOVO: DVE NAORUŽANE GRUPE ALBANACA BLOKIRALE GRADkumanovo-2

NEZVANIČNO, RADI SE O GRUPI KOJA BROJI OD 50 DO 70 LJUDI, NAVODNO SU BILI SMŠTENI U PRIVATNOJ