Ukida se roming na Zapadnom Balkanu od 1. jula

Ukida se roming na Zapadnom Balkanu od 1. jula

29/06/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Milan Dobrijević potvrdio je danas da će roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije biti potpuno ukinut od 1. jula.

Dobrijević je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da je ovo poslednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu u aprilu 2019. godine, objasnivši da to znači da će cene po kojima smo razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

On je naglasio da su cene usluga mobilne telefonije izjednačene za sve navedene zemlje, ali je istovremeno uputio molbu građanima da se pre puta kod svojih operatora informišu o detaljima zbog različitih paketa usluga koje imaju, kako ne bi dolazilo do nesporazuma i neprijatnosti.

Prema njegovim rečima, ne postoje suštinska ograničenja u pogledu korišćenja usluga mobilna telefonije, ali je po ugledu na zemlje EU uvedena politika fer korišćenja.

Ona se svodi na to da korisnik ne treba pretežno da boravi u drugoj zemlji i da tamo koristi karticu opetratora iz svoje matične zemlje. Ako idete na more na 10 ili 20 dana, ne može doći do situacije sa nefer korišćenjem kartice, jer se ponašanje korisnika uzorkuje na četiri meseca, naglasio je Dobrijević.

On je objasnio da, ukoliko u tom periodu dođe do pretežnog ili isključivog korišćenja kartice srpskog operatora u nekoj od navedenih okolnih zemalja, tada će ga operator opomenuti.

Korisnik nakon toga može da koriguje svoje ponašanje. Tek ukoliko ne postupi po upozorenju, operator ima pravo da naplati naknadu za roming, ali ne očekujemo da će se to događati u praksi, zaključio je pomoćnik ministra.