BEOGRAD: SVEČANA AKADEMIJA POVODOM OBELEŽAVANJA SEDAM DECENIJA OD POBEDE NAD FAŠIZMOM

BEOGRAD: SVEČANA AKADEMIJA POVODOM OBELEŽAVANJA SEDAM DECENIJA OD POBEDE NAD FAŠIZMOM

09/05/2015 Off By
Akademija-tekstVUČIĆ SE ZAHVALIO AMBASADORU RUSIJE ALEKSANDRU ČEPURINU NA DIVNIM REČIMA, ALI SE I IZVINIO NA TOME ŠTO, KAKO JE REKAO, NERETKO ZABORAVIMO, NEKAD NAMERNO, NEKADA NENAMERNO, NA NAJVEĆI DOPRINOS CRVENE ARMIJE. ČAST BORCIMA CRVENE ARMIJE, ČAST PALIM BORCIMA SVIH DRUGIH SAVEZNIČKIH VOJSKI, REKAO JE VUČIĆ, NA ČIJE SU REČI OKUPLJENI U SAVA CENTRU USTALI I APLAUZOM POZDRAVILI
Ranka Čičak

SRBIJA je u Drugom svetskom ratu žrtvovala sebe za veliku ideju antifašizma, na kojoj danas počiva Evropa, rekao je večeras premijer Aleksandar Vučić i istakao da na Dan pobede imamo pravo da budemo srećni i da slavimo pobedu jake, pobedničke Srbije.
Vučić je na svečanoj Akademiji povodom obeležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom rekao da mi na Dan pobede slavimo to što su “naši ljudi pobedili nemačku čizmu i ustaški nož i sve druge koji su u nestanku Srba videli rešenje svojih problema”. Svako drugo tumačenje bilo bi neispravno, poručio je premijer. On je rekao da kada se vidi kroz šta smo prošli i koliko nas je nestalo i kada se vidi da smo još tu i da hoćemo da idemo dalje onda može biti jasno zašto nam je ovaj dan važan. Pokazali smo da smo kao i uvek znali da odaberemo između dobra i zla, rekao je premijer.
Vučić se zahvalio ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu na divnim rečima, ali se i izvinio na tome što, kako je rekao, neretko zaboravimo, nekad namerno, nekada nenamerno, na najveći doprinos Crvene Armije. Čast borcima Crvene Armije, čast palim borcima svih drugih savezničkih vojski, rekao je Vučić, na čije su reči okupljeni u Sava centru ustali i aplauzom pozdravili.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da je budućnost u jedinstvenoj Evropi, bez zidova koji je dele, i izrazio uverenje da Rusi i Srbi nikada neće biti jedni protiv drugih. “Rusi nikada neće biti protv Srba, a verujem da ni Srbi nikada neće krenuti na Ruse. Srećan praznik, Dan pobede”, poručio je Čepurin na svečanoj akademiji povodom 70. godina od pobede u Drugom svetskom ratu.
On je istakao da budućnost Evrope, pa i Rusije i Srbije, u mnogome zavisi od toga kako ćemo da sačuvamo ono što je vredno. “Budućnost je u velikoj i jedinstvenoj Evropi. Samo konstrukcija koja ne razdvaja Evropu zidovima, već je čuva, omogućava razvoj”, rekao je on. Zahvalivši se svim saveznicima koji su se borili tokom Drugog svetskog rata, Čepurin je rekao da su ipak najveći doprinos dali sovjetski i jugoslovenski narod. On je podsetio da je za pobedu u tom ratu SSSR dao 26 miliona života, pri čemu su od tog broja njih 17 miliona bili civili, a Srbija u okviru Jugoslavije milion i 700.000, takođe uključujući veliki broj civila. “Znamo kako se svojih žrtava sećaju Jevreji, Jermeni, a nama kažu – možda da zaboravimo žrtve. Ali mi ne možemo da zaboravimo. I danas iako je prošlo 70 godina osećamo veličanstvenost te pobede”, rekao je ruski ambasador. On je istakao da želi da ovo što govori ne bude upereno ni protiv koga.
“Hvala našim narodima, vojnicima, veteranima. Sećamo se vašeg podviga i uvek ćemo čuvati sećanje na njega. Naša pobeda je zajednička i uvek ćemo se sećati. Nećemo zaboraviti jer je to u našim genima, a i naša budućnost u mnogome zavisi od toga”, zaključio je Čepurin.<


DANAS

 kumanovo-begaatSAOPŠTENJE MSP: NE PREPORUČUJE SE PUTOVANJE U MAKEDONIJI

SRPSKI DRŽAVLJANI, KOJI NAMERAVAJU DA SE VRAĆAJU IZ GRČKE POTREBNO JE DA KORISTE ALTERNTIVNE PRAVCE PREKO BUGARSKE, IAKO

 

 

stefanovicMINISTAR STEFANOVIĆ POSETIO BAZU ŽANDARMERIJE U RISTOVCU

  „U KOPNENU ZONU BEZBEDNOSTI I GRANIČNO PODRUČJE PREMA MAKEDONIJI UPUTILI SMO POJAČANE JEDINICE ŽANDARMERIJE I PROTIVTERORISTIČKE JEDINICE.

 

alvučALEKSANDAR VUČIĆ: ZAŠTITIĆEMO MIR I STABILNOST

VUČIĆ JE NOVINARIMA REKAO DA VLADA SRBIJE POMNO PRATI DOGAĐAJE NA SEVERU MAKEDONIJE: ”SRBIJA ĆE UMETI DA ZAŠTITI