Zahvalnost Italiji na podršci evropskom putu Srbije

Zahvalnost Italiji na podršci evropskom putu Srbije

22/06/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izrazio je danas zahvalnost Italiji na tome što podržava nastavak proširenja Evropske unije proces evropskih integracija Srbije.

Selaković je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom, najavio da će u novembru biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Italije koja će biti praćena biznis forumom.

On je naglasio da dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa, kao i da je Italija jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije u EU.

Ministar je sa zadovoljstvom konstatovao da su strateški odnosi dveju zemalja, uspostavljeni još pre 12 godina, razvijeni u praktično svim institucionalnim oblastima, kao i da su veoma stabilni i konsolidovani.

Selaković je preneo da je sa italijanskim kolegom razgovarao o svim temama koje su od interesa za obe zemljei dodao da su konstatovali da se ekonomska saradnja Italije i Srbije u ovoj godini razvija u dobrom smeru, kao i da pokazuje znake oporavka nakon pandemije.

On je ukazao na to da interesovanje italijanskih investitora za tržište naše zemlje ne opada, već ima tendenciju rasta, dodavši da Srbija posetu šefa italijanske diplomatije smatra izuzetno značajnom i pravovremenom.

Prema njegovim rečima, poseta Di Maja je veoma značajna, imajući u vidu potrebu da se reafirmiše pozitivna agenda i da se vrednuje ono što jeste uspeh Srbije, kako u regionalnoj politici, tako i na planu evropskih integracija.

Selaković je podsetio na to da se poseta Di Maja realizuje nepuna tri meseca nakon njegove posete Rimu, kada je između dva ministarstva potpisan Sporazum o saradnji i razumevanju kojim su definisani konkretni vidovi saradnje na polju političkih konsultacija i razmene iskustava.

Ministar je rekao da je sagovornika upoznao i sa informacijama vezanim za pregovorkoji se vode između Beograda i Prištine, kao i za poslednju rundu razgovora u Briselu, koja je održana 15. juna.