Obeležena 70-godišnjica Francuskog instituta u Srbiji

Obeležena 70-godišnjica Francuskog instituta u Srbiji

21/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je danas obeležavanju 70-godišnjice Francuskog instituta u Srbiji, i tom prilikom podsetila na dugu istoriju prijateljskih odnosa Srbije i Francuske, u kojoj je kultura uvek igrala važnu ulogu.

 

Gojković je skrenula pažnju na to da o tradicionalno snažnom partnerstvu dveju zemalja svedoči i prošlonedeljni sastanak sa francuskom ministarkom kulture Rozelin Bašlo Narken u Parizu, na kojem je obostrano istaknuto postojanje čvrste osnove za jačanje kulturnih veza.

Posebno je naglašena saradnja u oblasti filma, koja snažan oslonac ima u Sporazumu o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Francuske, podvukla je ona i dodala da su na sastanku prepoznate i mogućnosti za širenje saradnje na poljima scenskih umetnosti, kulturnog nasleđa, muzeologije, vizuelne umetnosti, kao i stripa i animacije.

Potpredsednica Vlade je ukazala na saradnju sa Francuskim institutom kao važnim partnerom Fondacije Novi Sad 2022 na jednom od najznačajnijih evropskih projekata u predstojećem periodu – “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”.

Prema njenim rečima, dinamičnost i vitalnost Francuskog instituta nakon 70 godina postojanja garancija su da će ta saradnja značajno doprineti promociji i većoj vidljivosti Novog Sada i cele Srbije u Evropi tokom naredne godine.

U septembru u Parizu, uz gradove Kaunas iz Litvanije i Eš iz Luksemburga, predstaviće se Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.“, najavila je Gojković.

Ona je ukazala na činjenicu da su se mnogobrojni intelektualci i umetnici iz Srbije školovali i stvarali u Francuskoj, poput Miloja Milojevića, Nadežde Petrović, Save ŠumanovićaMilana Konjovića, Vladimira Veličkovića, Ljube Popovića, Emira Kusturice, Gorana Bregovića, Nemanje Radulovića i drugih koji, povezujući dve kulture, doprinose njihovom stalnom dijalogu.

Gojković je napomenula da je pre pet dana u Parizu otvorila izložbu Milana Marinkovića Cileta, kojom je Kulturni centar Srbije u Francuskoj, bližeći se 50-godišnjici rada, obeležio pobedu umetnosti nad pandemijom.

U jesen ove godine, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kako je najavila, biće održana izložba Vladimira Veličkovića, srpskog i francuskog akademika.

Potpredsednica Vlade je predočila da mnoge ustanove kulture i manifestacije iz Srbije dugi niz godina neguju partnerstvo sa Francuskim institutom i svakog marta učestvuju u Mesecu frankofonije.

Prema njenim rečima, među ovogodišnjim učesnicima bili su i Galerija Matice srpske, Jugoslovenska kinoteka, Narodni muzej u Beogradu, kao i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Kulturni centar Novog Sada.

Ona je podsetila na to da je saradnja dveju zemalja jačala tokom decenija, o čemu svedoči i istorijska poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine, tokom koje su odnosi Srbije i Francuske podignuti na viši nivo.

Zahvaljujući, u velikoj meri, i ličnom razumevanju predsednika Srbije i Francuske o važnosti kulture za naše ukupne odnose, potpisana su dva bitna sporazuma – o saradnji u oblasti filma i stripa, zaključila je Gojković.