Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун

Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун

13/06/2021 Off By BERB

Ове године, Светски дан добровољних давалаца крви обележава се под слоганом: „Дај крв. Нека свако срце куца“.  Црвени крст Србије поводом Светског дана добровољних давалаца крви организује свечаност уручења признања за најуспешније средине у давалаштву крви у 2019. и 2020. години као у уручење награда ученицима који су ове године били најуспешнији у уметничком изражавању на конкурсу „Крв живот значи“.

 

Почев од 2005. године, када су 192 земље чланице Светске здравствене организације прогласиле његово међународно обележавање, Светски дан добровољних давалаца крви редовно се обележава на глобалном плану. Неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва, представља носећу идеју обележавања овог датума.

За обележавање Светског дана добровољних давалаца крви одабран је 14. јун  из посебног разлога: на овај дан, 1868. године рођен је славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће АБО система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године.

Први давалац крви у Србији био је Будимир Гајић, из Белановице код Љига. На предлог др Николе Крстића, хирурга из Београда и солунског борца, Будимир Гајић борац са прве линији фронта, у пољској болници у околини Солуна, крајем 1916. године као добровољац први се јавља и даје крв за непознатог рањеника. Следећег јутра одбио је понуђену поштеду и са својим саборцима отишао у нову борбу.

Како се после II светског рата развијала трансфузиолошка служба у Србији, тако је педесетих година  XX века започела сарадња на промоцији, регрутовању и задржавању давалаца крви трансфузиолошких служби и Црвеног крста која траје и данас.

Ове године у односу на  последњих петнаест година колико се реализује ову акција,  остварен је најбољи одзив школа и ученика  на конкурс „Крв живот значи“ који је Црвени крст Србије  спровео уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

За награде конкурисао је 28.291 ученик из 583 основне и 146 средњих школа из укупно 110 средина у Србији.