Građanima najbolje kada srpska država i crkva zajedno rastu

Građanima najbolje kada srpska država i crkva zajedno rastu

13/06/2021 Off By BERB

Izvor: srbja.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanoj akademiji  kojom se obeležava jubilej manastira Prohor Pčinjski – 950 godina od osnivanja i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je obnovio.

Proslavi jubileja u porti manastira prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Takođe, akademiji, čiji je pokrovitelj predsednik Republike, prisustvovali su i predsedavajući Predsedništvu BiH Milorad Dodik i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrar Petković.

Tom prilikom je episkop vranjski Pahomije predsedniku uručio Odren Prepodobnog Prohora Pčinjskog za opšti doprinos i pokroviteljstvo nad obeležavanjem godišnjice manastira.

Vučić je, iskazavši zahvalnost na ordenu, rekao da je to za njega sada obaveza više, pogotovo u teškim vremenima koja nam predstoje.

Uprkos teškim vremenima i silnim pritiscima, borićemo se za Srbiju i uvek ćemo biti samo sluge svoga naroda i svoje države, poručio je on i naglasio da je građanima najbolje kada srpska država i crkva zajedno rastu.

Predsednik je napomenuo da u savremenoj srpskoj istoriji nikada nije toliko urađeno za hramove, crkvu, manastire i za bratstva i sestrinstva u njima.

Bez crkve nema narodnog jedinstva i ne možemo da očuvamo nacionalno i državno tkivo, ponovio je Vučić i posebno naglasio da je obaveza države da narodu koji živi u Pčinjskom okrugu obezbedi bolji kvalitet života.