Зелена економија и зелена агенда треба да буду наш модел раста

Зелена економија и зелена агенда треба да буду наш модел раста

10/06/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да зелена агенда и зелена економија треба да буду модел раста и да сви пројекти које реализује држава, као и локалне самоуправе и друштвено одговорне компаније, треба да допринесу да Србија иде путем одрживог развоја.

 

 

”Нико од нас не може сам да направи тако велике кораке у заштити животне средине, одрживом развоју, енергетској транзицији, не може само једно министарство, један град, влада, једна компанија. Али, можемо ако смо сви у томе заједно, као што смо заједно кад се доносе одлуке у енергетици, рударству и заштити животне средине и као што заједно радимо на овом пројекту ”, рекла је Михајловићева након потписивања Меморандума о сарадњи у оквиру програма друштвене одговорности ”Заједници заједно 2021” које реализује НИС.

Она је рекла да је држава ту да направи услове, што је и урадила доносећи пре свега законе, првенствено Закон о коришћењу обновљивих извора енергије и Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије.

”Зелена Србија значи одрживи развој, као што значи да до 2040. и 2050. имамо много више електричне и топлотне енергије добијене из обновљивих извора. Верујем да је данас само почетак нечега што ћемо радити свих наредних година у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Повратка на старо нема, промене су испред нас и наш успех зависиће од тога колико смо способни да се удружимо”, навела је Михајловићева.

 

 

На свечаности у Палати „Србија“ Меморандум о сарадњи у оквиру програма друштвене одговорности ”Заједници заједно 2021” потписали су генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев, потпредседница Владе Србије и министарка енергетике и рударства Зорана Михајловић и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић. Манифестацији су присуствовали и представници локалних заједница, учесница програма „Заједници заједно“.

Вујовићева је рекла да ће 12 градова и општина имати прилику да конкурише са еколошким пројектима у областима које је НИС препознао као приоритет, а то су, између осталог, замена котларница, озелењавање и пошумљавање јавних површина. Она је додала да се нада да ће и друге друштвено одговорне компаније следити пример НИС-а, јер је борба за бољу животну средину заједничка.

Тјупдењев је рекао да компанија НИС настоји да буде пример у бизнису, као и у ефикасној заштити животне средине.  Он је истакао да је у еколошке пројекте ова компанија уложила готово 120 милиона евра, а да су ефекти захваљујући капиталним пројектима, у којима се води рачуна о заштити животне средине, вишеструко већи.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који се обратио присутнима у име локалних самоуправа, захвалио је НИС-у на 11 година искрене и квалитетне сарадње са локалним самоуправама у борби за чистију и уреднију Србију. Он је нагласио да је Србија данас довољно ојачала и сазрела да поведе рачуна о сваком аспекту живота својих грађана и да заштита животне средине захтева заједнички рад.

 

 

Потписивањем споразума о сарадњи између НИС-а и 12 локалних заједница започео је овогодишњи конкурс „Заједници заједно“. Конкурс је отворен до 5. јула 2021. године, а резултати конкурса биће објављени до 15. септембра 2021. О избору пројеката одлучиваће комисија састављена од представника компаније НИС, локалних самоуправа, Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике.