Данас исплата 50 одсто од минималне зараде

Данас исплата 50 одсто од минималне зараде

08/06/2021 Off By BERB

Извор/Фото: srbija.gov.rs

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали саопштио је да држава данас, по трећи пут, исплаћује 50 одсто од минималне зараде, истичући да се за ту врсту помоћи пријавило 1.126.000 радника, односно приближно 230.000 предузећа.

 

Мали је у изјави за агенцију Танјуг навео да је данашња исплата део трећег пакета помоћи привреди и грађанима, прецизиравши да је укупно, са претходна два пакета, сваки запослени из приватног сектора, који се пријавио за ту врсту помоћи, добио по 175.000 динара.

Када саберемо само овај трећи пакет, три пута по 50 одсто минималне зараде, то је више од 45.000 динара које је сваки запослени у приватном сектору добио од државе, објаснио је министар.

Он је нагласио и да је ову врсту помоћи држава исплатила у динар и у дан, напоменувши да је ова мера допринела да се број незапослених не повећа, као што је то био случај у много развијенијим земљама.

Према његовим речима, држава је кроз ову финансијску подршку показала да има здраве јавне финансије и колико је јака и спремна да највећи терет кризе преузме на себе.

Мали је предочио да Србија у првом кварталу имала стопу раста од 1,7 одсто, што је највиша стопа у Европи у овом тренутку, додавши да је циљ државе да пређе ниво од шест одсто до краја ове године.

Министар је, такође, најавио да ће 16. јуна бити исплаћено по 3.000 динара свим пензионерима који су до 31. маја примили макар једну дозу вакцине, док ће дан касније почети исплата за грађане који су се за ту подршку пријавили преко сајта Управе за трезор или кол центра.

Он је подсетио на то да пријава за 3.000 динара за грађане старије од 16 година који су до 31. маја примили макар једну дозу вакцине траје до 15. јуна, наводећи податак да се до сада пријавило приближно 1.216.000 грађана.

Истовремено, Мали је најавио и да ће држава 14. јуна исплатити помоћ од по 60 евра за све незапослене, који су закључно са 15. априлом били пријављени на Националној служби за запошљавање.

Све што смо на почетку године рекли и обећали, у смислу исплате минималне зараде, помоћи незапосленима, пензионерима, исплате првих 30 евра, иде по плану, истакао је Мали.

Он је подсетио на то да ће преосталих 30 евра свим пунолетним грађанима који су се пријавили за ту помоћ држава исплатити у новембру, док ће у септембру пензионери добити додатних 50 евра.

Како је нагласио, веома је важно да наставимо са вакцинацијом овим темпом, како бисмо што пре дошли до колективног имунитета и отворили у потпуности нашу економију.