Одржана седница Координационог тела за спречавање прања новца

Одржана седница Координационог тела за спречавање прања новца

08/06/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали председавао је данас седницом Координационог тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма, на којој је донето неколико битних одлука за функционисање и даљи рад тог тела.

 

 

На седници је договорена могућност да се Координационо тело састаје и онлајн, чиме свој рад прилагођава и ситуацијама када је потребно хитно деловање или када епидемијски услови то захтевају.

Договорено је и формирање стручних тимова који ће се бавити посебним областима, односно питањима од посебног значаја када је у питању борба против прања новца, финансирања тероризма и пролиферације (спречавање ширења оружја за масовно уништење).

На седници је констатовано и да је у току процес спровођења националне процене ризика, који је у завршној фази. До сада је одржано више од 50 непосредних састанака и на десетина онлајн састанака Стручног тима за националну процену ризика, а у процесу учествује више од 210 представника државних институција, као и приватни сектор (банке, осигурања, рачуновође…). Неке анализе ризика се само ажурирају (на пример за прање новца и финансирање тероризма), а неке се раде по први пут, попут анализе ризика од виртуелне имовине и од ширења оружја за масовно уништење.

Министар Синиша Мали је најавио да ће Координационо телo до краја јуна месеца предати извештај о свом раду Влади Републике Србије.

„Све активности и мере које спроводимо у оквиру Координационог тела су нам значајне јер се и на тај начин уводи ред у финансијски систем, пружа се сигурност инвеститорима, подиже се поверење међународних финансијских институција и кредитора“, рекао је министар Мали.

Министар финансија је напоменуо да смо веома посвећени спровођењу Стратегије за борбу против прања новца и финансирањa тероризма и пратећег Акционог плана, а све како би се заштитила привреда и финансијски систем државе, од свих опасности које узрокују прање новца и финансирање тероризма.