Састанак са делегацијом компаније Рио Тинто

Састанак са делегацијом компаније Рио Тинто

01/06/2021 Off By BERB

Фото: predsednik.rs

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом компаније Рио Тинто на челу са извршним директором Јакобом Стаусхолмом, са којим је разговарао о текућим и потенцијалним пројектима, као и модалитетима свеобухватне сарадње која се не би ограничавала само на истраживање и експлоатацију руда, већ и на шири економски развој Мачванског округа и целе Србије.

 

Председник Вучић је захвалио представницима компаније на спремности да разговарају о отвореним питањима, као и на посвећености и разумевању у погледу захтева за транспарентним радом и испуњавањем најзахтевнијих услова у области екологије.

„Сви пројекти који се буду реализовали у овој области морају да задовоље највише еколошке и технолошке стандарде, јер нема здравог економског развоја без очувања здраве животне средине“, рекао је председник Вучић и нагласио да ће држава строго водити рачуна о примени најстриктнијих еколошких мера.

Представници компаније су информисали председника Вучића о досадашњем току рада у Србији и нагласили да ће до краја текуће године завршити фазу студије оправданости, као и студију о процени утицаја на заштиту животне средине у циљу почетка експлоатације минерала јадарита. До краја 2021. године, у пројекат „Јадар“ и у геолошка истраживања, развој технологије прераде, израду студија и припрему пројекта, биће инвестирано укупно  450 милиона долара.

Саговорници су се сагласили да стратегија сарадње између компаније Рио Тинто и Републике Србије мора да подразумева и дугорочан допринос развоју локалне заједнице, одговоран однос према животној средини и општем економском просперитету.

„Имајући у виду да је налазиште јадарита једно од највећих у свету по садржају литијума, очекујем да се у сарадњи са државом успостави пун ланац додатне вредности, не само за Мачвански округ и град Лозницу, већ и за целу Србију“, нагласио је председник и додао да очекује да се осим будућег рударско-индустријског комплекса „Јадар“, уз пројекат укључе и фабрике за израду батерија и производа који зависе од литијума, како би се отворио што већи број нових радних места.  Извршни директор Стаусхолм је нагласио да компанија Рио Тинто остаје посвећена изградњи дугорочних партнерстава.

„Као компанија тежимо успостављању односа узајамног поштовања са власницима земљишта, локалном заједницом и Владом Републике Србије, али и са свим другим партнерима током читавог периода пословања“, реко је Стаусхолм и додао да је компаније спремна да сарађује са државом како би на економском плану у највећој мери допринела локалном развоју.

Он је истакао да тим стручњака из целог света из области геологије, рударства, производних технологија и заштите животне средине ради на томе да овај пројекат буде усклађен са највишим светским стандардима, чиме се поставља база за реализацију великог рударскометалуршког greenfield пројекта  какав је пројекат „Јадар“, који у Србији представља укупну инвестицију вредну 2 милијарде долара.

Састанку су присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка заштите животе средине Ирена Вујовић и саветник председника Републике за инвестиције, Данило Цицмил.