Раст БДП у првом кварталу 1,7 одсто

Раст БДП у првом кварталу 1,7 одсто

31/05/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је реални раст БДП-а у првом кварталу ове године, у односу на исти период претходне године, износио 1,7 одсто, те да је Србија поново остварила један од најбољих резултата у Европи када је реч о расту бруто домаћег производа.

 

„Веома смо задовољни резултатима које је данас објавио Републички завод за статистику (РЗС), а према којима смо у прва три месеца ове године остварили раст БДП у износу од 1,7 одсто. Иако је база од прошле године за први квартал веома висока и износила је 5,2 одсто, сада имамо бољи резултат. Заиста је невероватно да, иако пандемија и даље траје, Република Србија остварује одличне резултате на свим пољима и један је од лидера не само у борби са пандемијом, него и у расту БДП“, навео је министар.

Он је додао и да је, према тренутној флеш процени Еуростата, Србија остварила један од најбољих резултата у Европи када је реч о стопи раста БДП, а изразио је и уверење да ће тако бити и након објављивања коначних података за први квартал, које ће Еуростат објавити у јуну месецу.

Министар је подсетио и да је према флеш процени РЗС, објављеној 5. маја ове године, реални раст БДП у првом кварталу, у односу на исти период претходне, износио 1,2% БДП, те да се сада, када су објављени коначни подаци, види да је тај раст био и већи.

Синиша Мали је нагласио и да је индустријска производња у Републици Србији у априлу ове године већа за 33,9 одсто у односу на април 2020. године, а да је у односу на просек 2020. године већа за 5,8%. Како је додао, индустријска производња у периоду јануар – април 2021. године, у односу на исти период 2020. године, већа је за 10,1 одсто.

„Све ово су бројеви којима можемо да будемо веома задовољни и који нам показују да су мере економске помоћи и подршке грађанима и привреди, које смо донели у циљу ублажавања последица пандемије, биле добре и да су испуниле своју сврху, да се сачува привреда и да се очува животни стандард грађана Србије“, рекао је Синиша Мали.

Према његовим речима, кроз раст БДП отвара се и простор за повећање пензија и плата, чиме се даље ради на побољшању квалитета живота грађана Србије.

„Не смемо заборавити ни да је Србија прошлу, 2020. годину, завршила са једним од најбољих резултата у Европи, с обзиром да смо имали најмањи пад од -1 одсто. Имали смо веома издашне пакете подршке грађанима и привреди, успели смо да очувамо производне капацитете и радна места, и заиста можемо да будемо поносни на постигнуте резултате“, закључио је министар финансија.