Ефикасан ЕПС важан за енергетску безбедност земље

Ефикасан ЕПС важан за енергетску безбедност земље

27/05/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

„Главно питање о којем би требало да размишљамо јесте шта хоћемо у енергетици у наредних 20, 30 и 40 година и мој задатак као ресорне министарке је да радим за то како ће Србија изгледати 2050. године. За државу и грађане је најважније да смо енергетски безбедни, да имамо довољно енергије и да она буде произведена на одржив начин. Нико неће затварати термоелектране нити ће радници остати без посла“, поручила је данас потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, гостујући у јутарњем програму Телевизије К1, истакла да држава мора до 2050. године половину енергетског микса имати из зелене енергије и да је важно градити нове капацитете за производњу енергије из других извора.

„Србија неће увозити струју, јер ћемо имати подигнуте капацитете термоелектрана кроз ревитализације, нови блок Костолац Б3 и крећемо да градимо нове капацитете из других извора. Зашто не бисмо градили ветроелектране, хидроелектране и соларне електране када имамо огроман потенцијал? Зашто да плаћамо таксе на угљеник на које би ишли сви наши приходи? А ако кажемо да нема одобрења да се гради нова термоелектрана, то значи да смо сели и погледали сву документацију из претходног периода, сагледали време и годину у којој живимо, свесни да бисмо градњом нове ТЕ оптеретили и буџет државе и грађане. Никаквих одлука за изградњу ТЕ „Колубара Б“ није било. Није то тема која доминира у енергетици, најважније је да ЕПС ради и да буде ефикасно предузеће, да се актуелни пројекти изграде што пре – као што су „Костолац Б“ или ветропарк који се гради од 2016. године“, рекла је она.

Упитана да прокоментарише најаве гашења ТЕ „Морава“ и ТЕ „Колубара А“, Михајловићева је подсетила да се тај план налази у Стратегији развоја енергетике из 2012. године, да оне ни сада не производе електричну енергију и да су на хладној резерви.
„Све остало су покушаји манипулације у којима је најмање бриге о радницима. Моје је да водим рачуна о енергетској безбедности Србије и да спроводим политику Владе“, закључила је Михајловићева.