Dalji razvoj saradnje sa Italijom u oblasti kulture

Dalji razvoj saradnje sa Italijom u oblasti kulture

22/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas sa ministrom kulturnog nasleđa i aktivnosti i turizma Republike Italije Dariom Frančeskinijem u Veneciji, gde se održava 17. međunarodno Bijenale arhitekture u Veneciji.

 

Gojković je uputila čestitke na organizaciji Bijenala u veoma izazovnim okolnostima pandemije, ističući da ovaj događaj predstavlja važnu priliku za kulturnu razmenu i podsticaj aktivnosti uprkos pandemiji.

Ona je istakla da su bilateralni odnosi Republike Srbije i Republike Italije dobri, kao i da su dve države potpisale dokument o strateškom partnerstvu, što je omogućilo da dodatno unapredimo bilateralne odnose u svim oblastima, pa tako i u kulturi i naglasila da je Srbija spremna na dalje unapređenje saradnje.

Frančeskini je takođe naglasio da su odnosi između dveju zemalja dobri, kao i da postoji veliki interes za saradnju, posebno u oblasti kulture i svim drugim segmentima što može da doprinese povezivanju dvaju naroda.

Gojković je zahvalila Italiji na podršci Srbiji na evropskom putu i izrazila nadu da će Srbija nastaviti da ostvaruje napredak, a Frančeskini je ukazao da će Italija i u narednom periodu da pruža podršku Srbiji.

Govoreći o saradnji u oblasti kulture, Gojković je izrazila uverenje da će uskoro biti potpisan sporazum o saradnji u oblasti kinematografije.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da u Srbiji radi impozantan broj italijanskih kompanija, koje u okviru svog društveno odgovornog ponašanja pomažu kulturne ustanove u Srbiji.

Gojković je zahvalila na pozivu da bude na svečanoj ceremoniji otvaranja 17. međunarodnog Bijenala i navela da je Srbija iskoristila priliku da bude prisutna na prestižnoj manifestaciji, na kojoj je predstavlja tim mladih arhitekata.

Ona je ukazala na to da je Srbija uspela da uradi velike korake i da je pre nekoliko meseci otvorila ustanove kulture uz poštovanje mera, i umetnike stavila na listu prioriteta za vakcinisanje, što je doprinelo otvaranju ustanova kulture.

Gojković je pozvala ministra Frančeskina u zvaničnu posetu Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.