Oтворен Павиљон Србије на Бијеналу у Венецији

Oтворен Павиљон Србије на Бијеналу у Венецији

21/05/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић данас је свечано отворила Павиљон Србије на 17. Међународном бијеналу архитектуре у Венецији истичући да поставка „Осми километар“ ауторског тима „Модерни у Београду“ уверљиво сведочи о томе да је Србија још једном показала да стваралаштвом и имагинацијом може да пружи вредан допринос у суочавању са глобалним питањима нашег времена.   

 

 

„У том погледу, поред представљања националне архитектуре на међународној сцени, ‘Осми километар’ истовремено потврђује визионарску улогу уметности. Та улога јој даје моћ да у тешкоћама и изазовима свог времена пронађе извор инспирације и да, чак и у оном што делује потрошено, развије клицу новог“, истакла је Гојковић.

Министарка културе и информисања је оценила да изложба тима, који чини осам младих и талентованих архитеката, на вишеслојан начин одговара на овогодишњи слоган Бијенала: „Како ћемо живети заједно?“

„Одговор на то питање, кроз уметнички концепт изложбе, представља искорак у простор пост-индустријског града Бора, у коме се метафорично ‘нуди и наговештај будућих решења урбаног развоја’“, приметила је Гојковић.

„Тако се још једном потврђује суштински значај архитектуре за нашу будућност. Од самог настанка градова, њихова судбина и развој уско су повезани са судбином човечанства. Зато не треба да чуди то што у развоју градова тражимо одговор на питање заједничке будућности“, подвукла је Гојковић.

Гојковић је подсетила да наша земља на Бијеналу архитектуре самостално наступа од 2006. године и да је ово је за Србију један од најважнијих културних догађаја на међународном плану. „Захваљујући визији кнеза Павла Карађорђевића, данас имамо прилику да се у име Републике Србије окупимо у овом дивном простору“, рекла је министарка културе и информисања.

„За све учеснике на изложби и посетиоце ово није само једна од великих светских културних манифестација, на којој се на високом нивоу размењују идеје и искуства. Ово је и прилика да упознамо неке од одговора које архитектура даје у суочавању са савременим изазовима“, подвукла је Гојковић.

Гојковић је истакла да је Србија потпуно посвећена томе да култура превазиђе кризу изазвану вирусом Ковид-19. „Свесни изузетног значаја културе за квалитетан живот у друштву, обезбедили смо да и у тешким условима установе културе раде и буду отворене за публику. Поред тога, држава је у два наврата помогла самосталним уметницима, како би лакше наставили свој рад“, закључила је Гојковић.

Комесар изложбе Слободан Јовић рекао је да је тема Бијенала ”Како ћемо живети заједно?”, Хашима Саркиса, кустоса 17. Међународног бијенала архитектуре, од 2019. године, када је постављена, до данас добила нова значења и нова читања, а да је указала на ургентну потребу за новим промишљањима о грађеној средини.

“Град можемо посматрати као друштвени договор, а убрзање у промишљању новог друштвеног договора мора бити једнако убрзању технолошког развоја, све негативнијег утицаја човека на животну средину и константних друштвених промена”, приметио је Јовић и додао да град дефинишу и култура и идентитет људи који у њему живе.

Испред осам младих аутора изложбе “Модерни у Београду” обратила се Далиа Дуканац која је истакла да су на тему Бијенала одговорили на примеру Града Бора, који се развијао у зависном односу са његовом главном привредном делатношћу – рударством и објаснила да становници Бора у свакодневном говору исказују појединачна места града кроз меру њихове удаљености од рударског површинског копа Бор ка југу.

 

Прецизирала је да је одатле потекла тема пројекта „Осми километар“, који представља будућност града Бора на метафоричком нивоу.

Ауторски тим „Модерни у Београду“чине архитекте: Ива Бекић, Ирена Гајић, Далиа Дуканац, Стефан Ђорђевић, Снежана Златковић, Мирјана Јешић, Христина Стојановић и Петар Цигић.