Razmena iskustava o virusu Kovid-19 između srpskih i američkih vojnih lekara

Razmena iskustava o virusu Kovid-19 između srpskih i američkih vojnih lekara

21/05/2021 Off By BERB

Predstavnici Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane održali su video sastanak sa predstavnicima Nacionalne garde Ohajo Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, posvećen razmeni iskustava iz oblasti infektivnih i tropskih bolesti sa akcentom na Kovid-19.

 

Vojni lekari iz dve zemlje, tokom današnje video konferencije istakli su da su tokom razgovora koji su obeležili prethodni period, jednom nedeljno bili u prilici da razmene iskustva u vezi sa izazovima sa kojima se u svojoj branši susreću kada je reč o virusu korona. Stručni timovi lekara, kroz dijalog, sagledavali su sličnosti i razlike u procedurama i primenama protokola u prevenciji i sprečavanju širenja, ali i lečenja Kovida-19, što je bila prilika da zajednički dođu do novih saznanja kada je reč o borbi sa pamdemijom. Sagovornici su saglasni i u oceni da je važno da su, kao stručnjaci, pokazali volju da podele iskustva u borbi protiv „nevidljivog neprijatelja”.

Načelnik Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA epidemiolog prof. dr Vesna Šuljagić, izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa kolegama iz Nacionalne garde Ohaja u domenu medicine.

– Ovoga puta tema naših razgovora je bio Kovid-19. Početkom prošle godine ništa o njemu nismo znali, polako smo razvijali procedure, učili smo, korak po korak upoznavali se sa virusom, doživeli veliki broj izazova. Kroz ovu saradnju i dijalog sa kolegama shvatili smo da su i oni vrlo slično razmišljali kao i mi – naglasila je dr Šuljagić.

Saradnja je, kako je dodala, osmišljena u vidu razgovora u četiri grupe – grupe za terapiju u koji su bili anesteziolozi, pulmolozi i infektolozi, grupe za dijagnostiku koju su činili mikrobiolozi, radiolozi i imunolozi, grupe za psihosocijalnu podršku koja je okupila psihijatre, kao i grupe za prevenciju u kojoj su epidemiolozi razgovarali o temama iz svoje oblasti stručnosti.

– Sada znamo mnogo više nego na samom početku, ali moramo da svi zajedno radimo na globalnom nivou da standardizujemo sve ono o čemu su dobijena saznanja – naglasila je dr Šuljagić, dodajući da je vojno zdravstvo bilo na svim frontovima u borbi protiv Kovida-19.

Ona je, takođe, ukazala da je važno da se vakcinacija što sveobuhvatnije sprovede u našoj populaciji, kako bi imali sigurnije okruženje da nastavimo dalje na svim poljima.

Govoreći o značaju saradnje i razmene istkustava među vojnim lekarima, pukovnik Miroslav Broćić iz Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, istakao je da su saradnju sa pripadnicima Nacionalne garde Ohaja do sada obeležile brojne aktivnosti, koje su se ogledale kroz različite oblike vojno-medicinske saradnje.

– Ta saradnja je nastavljena i danas, kada imamo i pandemiju Kovida-19, koja je pogodila ceo svet, pa se te aktivnosti odvijaju preko telekonferencija, ali to nas ne sprečava da i dalje razmenjujemo naša iskustva i znanja i da u budućnosti planiramo dalje zajedničke aktivnosti – naglasio je pukovnik Broćić.

Učesnike skupa pozdravio je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ukazujući na značaj saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohajo, koja se neguje više od decenije čiji je važan deo oblast vojne medicine.