Утврђен програм подршке раду ноћних барова и ноћних клубова

Утврђен програм подршке раду ноћних барова и ноћних клубова

20/05/2021 Off By BERB

Фото: srbija.gov.rs

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Програма подршке раду ноћних барова и ноћних клубова због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CоV-2. Имајући у виду да је рад ноћних барова и ноћних клубова од почетка епидемије био ограничен, предложен је још један вид секторске помоћи у циљу ублажавања економских последица. Као мера подршке очувања рада ноћних барова и ноћних клубова, који су имали пад промета од преко 70 одсто, предложена је исплатa бесповратних средстава чију ће висину влада утврдити посебним актом. Јавни позив за подношење захтева за утврђивање права за помоћ за коришћење средстава биће објављен на званичној интернет презентацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација: www.mtt.gov.rs, а рок за подношење захтева је 15 дана од дана његове објаве.

 

Влада Србије донела је одлуку да се Чешкој Републици донира 100.000 Pfizer вакцина као знак солидарности према грађанима те земље у борби против епидемије корона вируса.

На седници је усвојен Закључак о прихватању текста Програма трансформације Пореске управе за период 2021 – 2025. године. Овај програм усмерен је на изградњу модерне пореске администрације која ће обезбедити одрживе и предвидиве јавне финансије, унапредити функционисање постојеће Пореске управе како би одговорила изазовима у економском окружењу – у делу прикупљања јавних прихода, како у земљи, тако и у свету. Такође, циљ програма је стварање конкурентног и респектабилног пореског окружења, како за домаће, тако и за стране инвеститоре и представља један од најважнијих реформских процеса у области модернизације целокупног система јавне управе Србије.

Чланови владе донели су одлуку о оснивању Високе школе струковних студија ваздухопловне академије, којом се омогућава формално образовање пилота у оквиру система високог образовања. Развојем сопствених капацитета за школовање пилота и ваздухопловно-техничког особља стварају се услови да се дугорочно задовољи пре свега, потреба домаћих послодаваца у ваздухопловној индустрији, а са друге стране омогући да Србија равноправно учествује на светском тржишту образовних услуга у сектору ваздушног саобраћаја.

Влада Србије усвојила је Програм заштите природе Републике Србије за период од 2021. до 2023. године, чији је основни циљ унапређење система заштите природе и очување биодиверзитета. Циљ програма биће усмерен на унапређење система управљања заштићеним подручјима, праћење утицаја климатских промена и загађења животне средине на биодиверзитет и учешће јавности у доношењу одлука у области заштите животне средине.

Влада Републике Србије донела је одлуку да Светосавски плато и Крунски венац у Београду, због својих симболичних, меморијалних, и архитектонско-урбанистичких вредности, буду проглашени за просторно културно-историјску целину.