Gojković otvara Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

Gojković otvara Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

20/05/2021 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće sutra Paviljon Srbije na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, na kojoj će biti predstavljen projekat „Osmi kilometar/8th kilometer“.

Projekat je delo autorskog tima koji čine arhitekte Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

U Đardinima posetioci će videti izložbu komesara Slobodana Jovića, koja, odgovarajući na zadatu temu Bijenala „Kako živeti zajedno?“, otvara pitanja odnosa rada i života, korelacija sa stanovanjem, društvenim okolnostima, slobodnim vremenom, dokolicom, novim doseljenicima, navikama i širenjem koja su data na primeru grada Bora.

Međunarodno bijenale arhitekture u Veneciji, za koje je temu postavio američko-libanski arhitekta Hašim Sarkis, umetnički direktor i kustos manifestacije, biće svečano otvoreno u subotu, 22. maja.

Više od stotinu učesnika, uz 63 izložbe u nacionalnim paviljonima, baviće se temama poput novih izazova koje klimatske promene donose arhitekturi, uloge javnog prostora u savremenim urbanističkim rešenjima, novih tehnika rekonstrukcije i promene forme kolektivnih zgrada, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.