Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Češkoj Republici

Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Češkoj Republici

18/05/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Pragu, gde se sastao sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima i budućim projektima dve zemlje.

 

 

Predsednik Vučić rekao je danas nakon sastanka sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom da su razgovarali o mnogo konkretnih stvari, o budućnosti odnosa dveju zemalja, kao i o podršci koju Češka pruža Srbiji na evropskom putu, i najavio da će predsednik Zeman doći u posetu Srbiji, na otvaranje Češke kuće.

“Ja sam obećao da ćemo rešiti imovinske probleme i da ćemo pokloniti Češku kuću. Čekam predsednika Zemana do kraja godine u Beogradu na otvaranju Češke kuće“, rekao je predsednik Vučić i dodao da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.
Predsednik Vučić istakao je, posle izvinjenja koje je javno srpskom narodu uputio predsednik Češke Miloš Zeman zbog učešća u bombardovanju nekadašnje SRJ, da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.
Predsednik Vučić je rekao da će Srbija i Srbi večno biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao.
„Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu“, podvukao je on.
Predsednik Vučić je naglasio će Češka uskoro postati osmi trgovinski partner Srbije, a ako se ostvari sve ono o čemu se razgovaralo danas u Pragu može da bude i šesti ili peti trgovinski partner.
“Razgovaraćemo sa češkim privrednicima i ponuditi najbolje uslove za investiranje u Srbiju. U narednih nekoliko godina mogli bismo uz postignuti rast da postignemo i trgovinsku razmenu od dve milijarde dolara”, rekao je predsednik Vučić.
Na kraju obraćanja predsednik Srbije se zahvalio na ordenu koji mu je dodelio predsednik Zeman.
“Velika mi je čast, i za mene to predstavlja dodatnu obavezu za srpsko-češko prijateljstvo i za to imate moje obećanje. Nikada nećemo zaboraviti vaše gostoprimstvo i vaše reči”, rekao je predsednik Srbije.
Predsednik Češke Republike Miloš Zeman je rekao danas da je bombardovanje tadašnje Jugoslavije bilo greška, izvinio se i zamolio srpski narod da mu oprosti.
Istakao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu.
“Prijateljstvu koje se dokazalo 1938. godine kada smo bili iznevereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968. godine kada su nas izneverili istočni saveznici”, rekao je Zeman.
“U oba slučaja srpski narod nam je izrazio svoju podršku i mi smo mu se zahvalili bombradovanjem. Ovom prilikom bih da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije”, naveo je Zeman i dodao da je to bila greška.
Predsednik Zeman rekao je da su razgovarali o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, češkim kompanijama koje uspešno posluju u Srbiji, kao i o pozicioniranju dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa.
“Želeo bih da ocenim sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili barem korektne odnose sa svim značajnim zemljama”, rekao je predsednik Zeman i pohvalio brzo napredovanje procesa vakcinacije u Srbiji.