Uručena priznanja povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Uručena priznanja povodom Međunarodnog dana sestrinstva

14/05/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas priznanje „Sestra godine” Sandri Kostović iz Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija, kao i pohvale za 13 medicinskih tehničara Vojnomedicinske akademije.

 

Na početku skupa na VMA, minutom ćutanja odata je pošta svim medicinskim tehničarima koji su izgubili bitku sa koronavirusom u godini za nama.

„Svi vi koji ste se opredelili za poziv medicinskog tehničara, znate da je to mnogo više od posla. To je briga o nečijem životu. Vi najbolje znate koliko pacijentu znači i kada ga čak neko samo uhvati za ruku i da mu malo nade i vere. Znate da je za oporavak važna i primena leka i medicinskih metoda, ali i psihološka podrška da će im biti bolje i da će dobiti pomoć. I u ovoj teškoj godini za nama, u kojoj smo se suočili sa korona virusom, zavredili ste svako poštovanje. Možda vam svi pacijenti nisu upamtili lik zbog maski koje nosite, ali zasigurno nikada neće zaboraviti ono što ste  učinili za njih”, rekao je ministar Stefanović.

 

Kako je dodao, godina za nama je svakako podsetila koliko treba da smo zahvalni našim medicinskim sestrama i tehničarima na znanju, na profesionalizmu, predanom radu i, što je najvažnije, ljudskosti.

„Ne postoji dovoljno veliko hvala koje mogu da kažem. Kao ministar, učiniću sve što mogu da vaš položaj bude bolji i kroz povećanje plata, novu tehniku i opremu i kroz bolje uslove za rad. Hvala vam na svemu što ste učinili za Srbiju, a mi ćemo se truditi kao sistem da vam uzvratimo i pokažemo koliko to cenimo”, rekao je ministar.

On je podsetio i da Vojnomedicinska akademija radi od marta prošle godine u režimu od 24 sata i da prima sve nekovid pacijente, kako vojne, tako i civilne, i da su njeni zaposleni angažovani u kovid bolnicama, počev od „Karaburme” i „Arene”. Kako je naveo, zna da nije lako organizovati takav rad s obzirom na značajno veći broj pacijenata, ali vojno zdravstvo ne sme izneveriti očekivanja i poverenje koje ljudi imaju.

„Ovom prilikom vas molim i da pomognete i dalje – da se borimo i za vakcinaciju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i svih naših građana. Jedino vakcinacija može da nam pomogne da pobedimo ovaj virus i da naši lekari i tehničari bar malo odahnu od posla.  Ne smemo zaboraviti da su mnogi medicinski radnici dali i svoje živote u proteklih godinu dana da bi se naša zemlja izborila protiv ove bolesti i da bi njeni građani bili bezbedni i zdravi”, rekao je Stefanović.

Priznanje „Sestra godine”, koje se tradicionalno dodeljuje svake godine u VMA medicinskoj sestri, odlukom komisije ove godine pripalo je Sandri Kostović iz Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija.

 

„Ovo priznanje mi izuzetno znači. Godina za nama bila je poseban izazov za mene i moje koleginice, da pratimo epidemiološki nadzor nad širenjem virusa Kovid-19. Ova nagrada biće podstrek više za rad i zalaganje u budućnosti”, istakla je Kostović.

Pored nje, pohvaljeni su Dubravka Obradović, Desanka Petrović, Ljubinka Davidović, Ivanka Vlahovljak, Slađana Bošković, Darko Brkušanin, Ana Zogović, Aleksandar Sladaković, Vesna Živić, Vesna Matijević, Branka Ševo, Svetlana Todorović i  Radmila Aleksić.

Načelnik VMA pukovnik dr Miroslav Vukosavljević čestitao je praznik svim medicinskim tehničarima, podsećajući da je mnogo njih proteklu godinu provelo van svojih matičnih ustanova,  boreći se za život kovid pozitivnih pacijenata. On je ukazao i da ogroman posao, u celokupnom vojnom zdravstvu nikada nije, niti će biti, opravdanje za slabiji kvalitet zdravstvene nege.

„Zahvaljujući razumevanju Ministarstva odbrane, i ministra lično, pokrenuta je procedura za prijem novih medicinskih tehničara u VMA i vojnom zdravstvu. Konkurs koji je u toku doneće znatno pojačanje u naše redove”, istakao je načelnik VMA.

On je istakao i da formiranje Službe za zdravstvenu negu, kao prve takve u zemlji i okruženju, govori o nastavku borbe i volji da se popravi stanje u službi i da se dodatno poboljšaju uslovi i rezultati sestrinskog rada i nege svih pacijenata.

I glavna sestra VMA Bojana Jovanović istakla je da 2021. godina istorijska za vojni sanitet i Republiku Srbiju, jer je prvi put u istoriji sestrinstva na ovim prostorima formirana Služba za zdravstvenu negu, koja objedinjava funkcije edukacije, koordinacije i kontrole kvaliteta pružene nege.

Ona je u ime svih zdravstvenih tehničara VMA, zahvalila ministru Stefanoviću i načelniku VMA što su pokrenuli osnivanje Službe za zdravstvenu negu.

„Odgovorno tvrdim da ćemo nastojati da opravdamo vašu viziju i poverenje i nastaviti da unapređujemo sestrinstvo i koračamo ponosno dalje”, naglasila je Bojana Jovanović.

Kako je istakla, tokom pandemija virusa Kovid-19, medicinske sestre i tehničari VMA, u prvoj liniji fronta, negujući snažan timski duh, ulažu sva svoja znanja i veštine kako bi doprineli poboljšanju zdravstvenog statusa svih građana Republike Srbije.

„Mi vojnici u belom, svakoga dana suočavamo se s nevidljivom opasnošću, ali se ne plašimo, već rame uz rame sa našim vojnicima, koji čuvaju našu slobodu i naše slobodno nebo, nastavljamo borbu za unapređenje zdravlja svih naših građana”, naglasila je Bojana Jovanović, čestitajući Međunarodni dan sestara svim medicinskim sestrama i tehničarima.

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se tradicionalno od 1974. godine, 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, rođene 1820. godine, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.