Samo dijalog i kompromis mogu osigurati napredak

Samo dijalog i kompromis mogu osigurati napredak

13/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Atini da za pitanje Kosova samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje, bez kojeg nema stabilnosti, investicija, pa tako ni budućnosti za mlade.

 

Brnabić je, na Delfi ekonomskom forumu, u razgovoru sa glavnim i odgovornim urednikom dnevnika „Katimerini“ Atanasiosom Elisom, upitana za situaciju u vezi sa Kosovom, rekla da je, iako je dijalog trebalo da podstaknu Vašingtonski sporazum i imenovanje specijalnog izaslanika EU, nažalost došlo do promena u Prištini.

Predsednica Vlade je istakla da ne razume to što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da dijalog nije ključni prioritet Prištine, ocenivši da bi dijalog trebalo da bude glavni prioritet jer bez njega nema trajnog rešenja.

Ona je ukazala na to da Beograd čeka na nastavak dijaloga, ali da je „lopta na strani Prištine”, izrazivši nadu da će uskoro stići potvrda za novi datum.

Dijalog je veoma težak, u njemu su potrebni hrabri lideri, ali je jedini način za napredak. Što pre nastavimo dijalog, to je bolje po sve u regionu, poručila je premijerka.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje da li nova američka administracija igra ulogu u potrazi za rešenjem, izrazila uverenje da je inicijativa sada na EU, podsetivši na to da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj zakazao nastavak dijaloga, ali da je on odložen zbog Prištine.

Predsednica Vlade je, na pitanje o Prespanskom sporazumu, naglasila da je Srbija odmah podržala taj dogovor, napomenuvši da je to bila dobra vest, koja je omogućila Severnoj Makedoniji da nastavi evropski put.

Znam da je prosperitet moje zemlje nemoguć bez prosperiteta celog regiona. Zato je meni, kao predsednici Vlade Srbije, važan napredak svih u regonu, koliko i napredak moje zemlje, navela je ona.

Premijerka je ukazala na to da je Prespanski sporazum dokazao i da istorijski teška pitanja mogu da se reše dijalogom, što je važno i za dijalog sa Prištinom.

Prespanski sporazum je dobar primer kako se nadamo da će se rešiti stvari sa Prištinom, navela je Brnabić, ističući da taj dokument pokazuje i da, čim se postigne komprimis, svi treba da ga prihvate.

Ona je, govoreći od odnosima sa Grčkom, istakla da je imala veoma dobar razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, sa kojim je postigla dogovor o sledećem sastanku Visokog saveta za saradnju dveju zemalja.

Brnabić je prenela da građani Srbije vole Grčku i njeno more i da ne mogu dočekati da ovog leta odu na odmor u tu zemlju, napomenuvši da su dve zemlje ranije dogovorile bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju serftifikata o vakcinaciji, što će omogućiti građanima da putuju bez administrativnih prepreka.

 

Drugi važan sporazum je, kako je objasnila, dokument koji treba da bude potpisan sledeće nedelje u Atini, a tiče se ukidanja naplate rominga, što će biti dodatni podstrek građanima Srbije da dođu u Grčku.

Prema njenim rečima, priznavanje digitalnih sertifikata već je u primeni, a sporazum o romingu trebalo bi da stupi na snagu odmah po potpisivanju.