Gvozdeni puk najsvetliji primer hrabrosti i patriotizma

Gvozdeni puk najsvetliji primer hrabrosti i patriotizma

13/05/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je danas u Prokuplju, gde je otvorila spomen-sobu „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912–1918. godine“, da se Srbija još jednom odužuje topličkim junacima, koji su u istoriji svetskog ratovanja jedan od najsvetlijih primera hrabrosti i patriotizma.

 

Gojković je istakla da će ova spomen-soba učvrstiti vezu Topličana sa svojim slavnim precima, a turistima i mlađim generacijama približiti događaje koji su snažno uticali na stvaranje moderne Srbije.

Prema njenim rečima, Srbija u kojoj danas živimo ne bi bila moguća bez herojskih dela naših predaka, naročito u ratovima koji su na ovim prostorima vođeni početkom 20. veka.

Ona je rekla da su, nažalost, junački podvizi srpske vojske u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja pali u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci ni u obrazovnom sistemu.

Veliki broj generacija, kako je naglasila, odrastao je bez prave slike o tome kolika su bila stradanja srpskog naroda i vojske i koja je cena plaćena za slobodu.

Čuveni komandanti Gvozdenog puka, kao što su Milivoje Stojanović Brka, Vojislav Gojković i Dimitrije Milić, bili su gotovo nepoznati široj javnosti, a čuveni Toplički ustanak, jedini koji je neki narod u čitavoj Evropi poveo protiv okupatora tokom Velikog rata, bio je tretiran na nivou statističkog podatka, dodala je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, upravo iz ovih razloga, kao odgovorna država imamo obavezu da odamo zasluženu počast svima koji su svojom žrtvom doprineli tome da Srbija danas bude slobodna i nezavisna.

Otvaranjem ove spomen-sobe, kao i ranijom izgradnjom spomen-parka, zaokružena je celina posvećena jednom od najčuvenijih vojničkih odreda u Evropi u prvoj polovini 20. veka, rekla je Gojković, ukazavši na to da je veoma važno da on nikada ne bude zaboravljen niti skrajnut u kolektivnom pamćenju našeg naroda.

Ona je podvukla da je decentralizacija kulture prioritet kulturne politike i da je, zahvaljujući saradnji Grada i Ministarstva, obnovljeno više ustanova kulture u Prokuplju, među kojima je i obnova i opremanje prostora ove spomen-sobe, a podržan je i veći broj manifestacija.

 

Prokuplje je ponovo stalo u red gradova u Srbiji sa najaktivnijim kulturnim životom, a sigurno je da će ova spomen-soba upotpuniti kulturnu ponudu Topličkog kraja i na dostojan način predstaviti našu bogatu tradiciju i baštinu, istakla je potpredsednica Vlade.

Ona je podvukla da je negovanje kulture pamćenja i u Prokuplju i u svim drugim mestima od izuzetne važnosti ne samo radi sticanja saznanja o istorijskim događajima i činjenicama, već i zbog toga što kulturu društva i naroda čine tri vezivna tkiva: prošlost, sadašnjost i budućnost.

Gojković se u Prokuplju sastala sa gradonačelnikom Milanom Aranđelovićem, većnikom za kulturu Milicom Erić i vršiocem dužnosti direktora Narodnog muzeja „Toplice“ Ljiljanom Krasić.

 

Maja Gojković je obišla spomen-park „Gvozdeni puk“, tvrđavu „Hisar“, Narodni muzej „Toplice“, spomen sobu „Rade Drainac“ i prisustvovala otvaranju retrospektivne izložbe Bože Ilića podovom 25 godina od osnivanja galerije koja nosi ime ovog umetnika.