Srbija i Grčka potpisuju sporazum o ukidanju naplate rominga

Srbija i Grčka potpisuju sporazum o ukidanju naplate rominga

13/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i predsednicom te zemlje Katerinom Sakelaropoulou.

 

Brnabić je, nakon sastanka sa Sakelaropoulou, izrazila zahvalnost na podršci koju Grčka pruža evropskom putu Srbije i na zagovaranju procesa proširenja Evropske unije.

Predsednica Vlade je istakla da ta podrška mnogo znači Srbiji, jer su evropske integracije važan preduslov dugoročne stabilnosti.

Ona je tom prilikom čestitala jubilej Grčke, budući da ta zemlja ove godine obeležava 200-godišnjicu oslobodilačkog rata od otomanske vlasti 1821. godine.

Premijerka je Sakelaropoulou prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i čestitala joj na tome što je prva žena predsednica Grčke u istoriji.

Uvek se radujem kao premijerka Srbije sastancima ovde i zajedničkim projektima, jer je Grčka jedan od najvećih partnera Srbije, politički i ekonomski, a dva naroda povezuju bratska osećanja, naglasila je Brnabić.

Sakelaropoulou je izrazila zahvalnost premijerki Srbije na učešću u proslavi velikog jubileja, što, kako je istakla, pokazuje izuzetne odnose dveju zemalja i istorijske veze naših naroda.

Ona je izrazila uverenje da će nakon pandemije odnosi dveju zemalja ojačati  i razviti se još više, napomenuvši da je Grčka zainteresovana za razvoj strateških odnosa sa Srbijom u svim sektorima.

Prema njenim rečima, od suštinskog značaja je perspektiva daljeg širenja EU na Zapadni Balkan, a od Samita u Solunu 2003. godine to je strateški cilj Grčke.

Predsednica Grčke je naglasila da je to jedini put za bezbednost, stabilnost i razvoj regiona, poručivši da ta zemlja podržava evropsku perspektivu Srbije i pomoći će u svemu što može.

 

Brnabić je, nakon sastanaka sa državnim vrhom Grčke, saopštila da će naredne sedmice Srbija i Grčka potpisati sporazum o ukidanju naplate rominga.

Ispregovarali smo sa Grčkom roming sporazum, prema kome naši građani koji dolaze u Grčku više neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu, već će to biti kao lokalni poziv i slanje SMS poruka, objasnila je premijerka Srbije.

Ona je navela da će ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić već sledeće nedelje doći u Atinu kako bi potpisala taj sporazum, koji će odmah stupiti na snagu.

Učinili smo, kao vlada, sve da olakšamo građanima koji planiraju putovanje u Grčku tokom leta, istakla je Brnabić i dodala da je premijeru Grčke prenela zahvalnost na tome što je ta zemlja jednostrano priznala naše digitalne sertifikate o vakcinaciji.

Prema njenim rečima, Grci od 14. maja otvaraju granični prelaz Evzoni i svi vakcinisani građani Srbije moći će bez problema da uđu u Grčku bez ijedne druge potvrde.

Oni koji nisu vakcinisani moraće da imaju negativan PCR test, navela je Brnabić i ponovila da je država uradila sve što je u njenoj moći da olakša građanima put u Grčku.