Манифестација „Музеји за 10“ од 12. до 18. маја

Манифестација „Музеји за 10“ од 12. до 18. маја

10/05/2021 Off By BERB

У Народном музеју у Београду  одржана је конференција за медије поводом манифестације „Музеји за 10“ са темом „Будућност музеја: нове идеје, нове праксе“ која ће се одржати по седми пут, од 12. до 18. маја, у 50 градова и места широм Србије, у више од 90 музеја и других институција а током њеног трајања биће обележени 17. Европска ноћ музеја, Међународни дан музеја и Национална недеља музеја.

 

Помоћник министра за заштиту културног наслеђа и дигитализацију Данијела Ванушић, истакла је том приликом да је пандемија утицала на стварање нове музејске публике, а изазов који је поставила пред музејске институције био прекратница за музеје јер се показало да су музејски делатници креативни, способни и прилагодљиви о чему сведочи изузетно велики број посетилаца у виртуелном свету.

„Када чујете податак да су од 149 музејских установа, више од 100 музеја учесници на овогодишњој манифестацији, јасно је да готово две трећине ове године учествује у овој манифестацији „Музеји за 10“ што је рекордан број за досадашње њено одржавање“, изјавила је помоћник министра.

Она је истакла да су се музеји одлично снашли пред изазовима које је донела 2020. година имајући у виду да су републички музеји били затворени за посетиоце само месец и по дана.

„Mузеји су од почетка пандемије прешли у виртуелни сферу настављајући да врло ангажовано учествују у друштвеном животу кроз различите садржаје постојећих изложби али и низ нових које су пласирали путем друштвених мрежа и својих сајтова“, напоменула је помоћник министра.

Имајући у виду да  је новонасталом ситуацијом број посетилаца на друштвеним мрежама изузетно повећан, Ванушић је нагласила да је Министарство културе и информисања преусмерило средства на набавку нове опреме, на појачање мрежа и прављење виртуелних садржаја са којима су музеју наставили да комуницирају са својом публиком.

„Министарство културе и информисања подржава не само манифестацију ̓Музеји за 10̓, већ и рад музеја кроз конкурсе за које су средства повећана. У односу на 2019. и 2020. буџет се увећао за 30 одсто али и број пријава. Да су музеји заиста за 10 потврђује чињеница да прошле године нису умањени финансијски  износи за пројекте музеја и сви музеји који су добили средства за мање од 6 месеци успели су да све своје програме реализују. Овако велики одзив музеја и њихово учешће у овој манифестацији последица су и ових околности“, закључила је Ванушић.

Координатор „Музеја за 10“ Славко Спасић представио је програм и напоменуо да овогодишња манифестација носи симболичан назив будући да су се музеји са десетком изборили са бројним изазовима које је 2020. година донела.

„Окосница манифестације је 18. мај када је Унеско установио Међународни дан музеја. Многи учесници своје програме представиће комбиновано, дакле кроз виртуелне туре али ће и пустити публику у музеј“, рекао је Спасић.

Биљана Ђорђевић, координатор манифестације и музејски саветник Народног музеја подсетила је на историјат манифестације и додала да се њоме заправо обнавља Национална недеља музеја која је настала на иницијативу Унеска.