Evropa čvrsta u stavu da je budućnost Srbije u EU

Evropa čvrsta u stavu da je budućnost Srbije u EU

09/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovali su sinoć prijemu povodom obeležavanja 9. maja – Dana Evrope, koji je priredio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

 

Vučić je tom prilikom istakao da je vizionarska ideja Roberta Šumana donela istinsku pobedu novog poverenja nakon Drugog svetskog rata i veru u ujedinjenje različitosti u miru i solidarnosti, uz poruku da tu veru ima i Srbija, kao i nadu da će postati zemlja koja će biti rado viđena u evropskoj porodici naroda.

On je, čestitajući svima u Srbiji i EU Dan Evrope, podsetio na to da je 9. maj i dan kada se slavi i velika pobeda slobode, izvojevana uz ogromne žrtve.

Dok su užasi rata tinjali, a Evropa lečila rane iz Drugog svetskog rata, ona je imala i ljude poput Roberta Šumana, koji su shvatali da se samo na pomirenju naroda i njihovom zajedništvu može stvarati budućnost, rekao je predsednik i ukazao na to da su evropski narodi imali hrabrosti da u nedavnim protivnicima vide buduće saveznike.

Šumanova vizionarska ideja da će mir biti sačuvan ako stvaralačke snage budu srazmerne opasnostima koje prete, da će Evropa izroniti iz konkretnih dostignuća, donela je istinsku pobedu novopronađenog poverenja i veru u ujedinjenje različitosti u miru i solidarnosti, podvukao je Vučić.

On je poručio da tu veru, iako ne izgleda uvek tako, ima i Srbija, kao i nadu da će naša konkretna dostignuća, na dugom i ne lakom putu do članstva u EU biti adekvatno vrednovana.

Nadamo se da će Srbija uz vašu pomoć, podršku i kritiku postati zemlja koju ćete rado videti u evropskoj zajednici nacija. Verujem da bismo i mi našom podrškom, pomoći i kritikom doprineli da EU postane još bolje mesto za život, poručio je predsednik.

Prema njegovim rečima, punopravno članstvo u EU, uz kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i Srbiju učinimo uređenom i uspešnom, što bi značilo da jesmo na dobrom, evropskom putu.

On je naglasio da moramo još mnogo napora da uložimo u reforme, ne što to neko traži od nas, već zato što znamo da to nama i zemlji donosi boljitak, ističući da su posebno važne reforme u vladavini prava kojima se sada pristupa sa mnogo više odgovornosti.

Vučić je podvukao i da je EU nesumnjivo najveći donator, investitor i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije, i podsetio na to da se približno dve trećine svih trgovinskih poslova i još više uslužnih delatnosti vezuje za EU.

Predsednik je napomenuo i da je pre sedam godina, u firmama koje su dolazile iz zemalja EU, bilo zaposleno tri puta manje ljudi nego danas. To pokazuje koliko smo uprkos svim problemima uspeli da uradimo mnogo toga zajedničkog i napravimo dobre rezultate, da ljudima obezbedimo život, sigurnost na poslu, da pokažemo da možemo da brinemo više o njima.

On je istakao da je prilikom nedavne posete EU, koju je ocenio najboljom do sada, Srbija dobila dodatnu podršku infrastrukturnim projektima, pre svega za modernizaciju, odnosno izgradnju nove pruge Beograd–Niš–Preševo, što je i potvrđeno u pismu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Srbija i njeni građani, kako je podvukao, smatraju Evropu svojom kućom i zato želimo da damo svoj doprinos miru, kroz regionalno povezivanje, Berlinsku konferenciju i mini Šengen.

Ohrabren porukom evropskih zvaničnika, nadam se da ću moći uskoro da ih ugostim, kako bismo razgovarali o daljem ubrzanju našeg evropskog puta, zaključio je Vučić.

Fabrici je poručio da pandemija nije preusmerila fokus EU sa regiona Zapadnog Balkana, kao i da EU čvrsto stoji na tome da je budućnost Srbije u EU.

On je iskazao zahvalnost svima što su se okupili uoči godišnjice Šumanove deklaracije, koja je nastala 9. maja 1950. godine, kada su položeni temelji onog što je EU danas.

Unija je, kako je objasnio, predvodnik globalnih promena i zasniva se na nekoliko osnovnih ideja koje zamenjuju konfrontaciju saradnjom, a to su inkluzivnost i solidarnost koje mogu da pobede nejednakost.

Fabrici je podsetio na to da je Srbija zajedno sa EU bila solidarna u najrazličitijim krizama, i pozvao na zajedničku izgradnju budućnosti u kojoj, kako je rekao, treba da računamo jedni na druge.

Prijemu u Skupštini grada Beograda prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predstavnici diplomatskog kora i javnog života.

Svečanost je počela himnama EU i Srbije, koje su izveli članovi orkestra „Dobri ljudi“ iz novosadske škole za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”, koji zbog specijanih potreba koriste muzičke uređaje na bazi senzorske tehnologije.

Na fasadi Skupštine grada putem 3D video projekcije projektovana je umetnička instalacija studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i interaktivna izložba “Priče iz Srbije”.

U svetlu toga što nakon izlaska iz teškog perioda pandemije Srbiju i EU čekaju novi zajednički projekti i zadaci, saradanja i rast, na kraju svečanosti ambasador Fabrici i predsednik Srbije posadili su biljke na mapu Evrope koja je instalacija, odnosno pobednički rad devet studenata FPN-a koje je Delegacija EU raspisala povodom Dana Evrope.

Na taj način su poslali poruku rasta, solidarnosti i zelene agende Evrope, da ona bude jača i čvršća.