KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA POSLE RAZGOVORA SA DELEGACIJOM MMF-A

KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA POSLE RAZGOVORA SA DELEGACIJOM MMF-A

06/05/2015 Off By
aleksandar-vucic-vucic-foto-printskrin-1430922173-655023U SRBIJI SE NAJTEŽE PRIZNAJE USPEH I REZULTAT. U SRBIJI TEŠKO DA MOŽETE DA BUDETE USPEŠNI, A DA VAM SVI DRUGI TO NE ZAMERE. OVO JE USPEH SVIH GRAĐANA SRBIJE KOJI SU VEROVALI U NAŠ TRUD. MI SE DANAS NALAZIMO NA POLA PUTA U REFORMAMA. TO SMO ZAJEDNIČKI ZAKLJUČILI U RAZGOVORIMA S MMF. NAPRAVILI SMO MNOGO TEŠKIH KORAKA DA OZDRAVIMO EKONOMIJU. PRED NAMA JE JOŠ DOSTA TEŠKIH POTEZA, ALI MISLIM DA SMO NAJTEŽE VEĆ PROŠLI, REKAO JE PREMIJER
Ranka Čičak

SREĆAN i emotivan, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se danas novinarima najnovijim razgovorima s MMF – om i rezultatima koje je Srbija postigla u stabilizaciji privrede. Podsetio je da je na poslednjoj konferenciji za novinare 29. aprila rekao da ćemo ili biti na nuli, ili imati minus od 1 do jedne ipo milijarde u aprilu:
– Sada želim da vas obavestim da u aprilu mesecu ne samo da nismo imali deficit, već smo imali suficit od 2 milijarde i 134 miliona. Ukupan deficit u našem budžetu je 19,3 milijarde dinara. U isto vreme lani bio je 96 milijardi. Te fiskalne rezultate itekako priznaje MMF.
Vučić primećuje da takve uspehe ne priznaju samo naši zlonamernici:
– U Srbiji se najteže priznaje uspeh i rezultat. U Srbiji teško da možete da budete uspešni, a da vam svi drugi to ne zamere. Ovo je uspeh svih građana Srbije koji su verovali u naš trud. Mi se danas nalazimo na pola puta u reformama. To smo zajednički zaključili u razgovorima s MMF. Napravili smo mnogo teških koraka da ozdravimo ekonomiju. Pred nama je još dosta teških poteza, ali mislim da smo najteže već prošli.
Vučić kaže da će do 15 juna Vlada Srbije zajedno s MMF i Svetskom bankom usvojiti plan restruktuisanja elektroprivrede. Vlada je radila vredno i dobro. Sniženi su troškovi putovanja i svi ostali rashodi. U budućnosti je čeka dodatna reforma poreske administracije, kako bi se još jedan deo sive ekonomije prebacio u legalne tokove. U svim mesecima prihodi su bili veći u odnosu na prošlu godinu, a rashodi niži. Trošenje u kapitalnim investicijama moglo je da bude veće. Zbog svega ovoga Vlada je naišla na veliko razumevanje MMF, pa premijer očekuje visoku ocenu za njen trud i rezultate i kaže da malo koja zemlja može time da se pohvali. Uveren je da će Srbija ove godine obezbediti potpuno pozitivan rast. A retki su primeri u svetu da neka zemlja to postigne:
– Razgovarali smo i o završetku privatizacije u petrohemijskom kompleksu. Blizu smo rešenja problema u Azotari, zatim u celoj petrohemiji. Imamo problema s gasom iz Kikinde. Ipak ćemo obezbediti nižu cenu gasa nego što je danas.
Vučić se pohvalio početkom proizvodnje mercedesa u zemunskom Ikarbusu. Kaže da razgovori s Fincima oko privatizacije FAP- a neće biti laki. Ali je optimista. Najavio je za ponedeljak novu konferenciju za novinare, gde će se pojaviti sa svim zaključcima s MMF-om. Kaže da će Srbija nastaviti program stabilizacije koji je dogovorila s MMF i da se nada veoma dobrim ocenama. Zato veruje da ćemo uskoro postati jedna od najsnažnijih ekonomija u regionu.
Na pitanje šta će biti sa cenom struje, odgovorio je da MMF ostaje pri svom traženju poskupljenja, a on pri svojoj nameri da to odloži. Razgovore će nastaviti u ponedeljak.
Na pitanje o koridorima i putevima, odgovara da ćemo sve uraditi u skladu s dogovorom s MMF:
– Tu smo imali teško nasleđe, bilo je i mafijaškog poslovanja, ali to su stvari koje menjamo. Siguran sam da je odluka o ozbiljnim reformama bila dobra. Nivo našeg deficita je kao u 4 zemlje u Evropi. To je uspeh kojim možemo da se ponosimo. Ja vas molim za pomoć- da ne pružate podršku svakom ko štrajkuje. Nekad je štrajk koristan kao opomena. Ali, ne da se podržavaju oni koji 25 godina piju zdravu krv iz državnog organizma, a nisu u stanju da proizvedu ništa. Mi moramo da okončamo proces privatizaije. Imali smo pljačkašku privatizaciju, oteto je sve. Ostalo je ono što jedva postoji ili ne postoji. Ali, to moramo okončati, jer će to biti dobar signal za strane investitore. To će dati drukčiju sliku ovoj zemlji. Muči me što smo mi izašli s glupim predlogom ped MMF, koji sam ja danas poništio. To je bio predlog da damo vremena od još 2 godine za 25 preduzeća. Ja sam danas rekao da nam to ne treba. Oni nisu mogli da veruju. Ne tražimo to jer sam sit prolongiranja sopstvene propasti, najave neke vesti koja bi donela neki politički poen, a bila smrt za ekonomiju. Ne interesuje me hoće li neko da se ljuti. Odlučili smo da ćemo svakim preduzećem pojedinačno da se bavimo. Ako nađemo nekoga ko hoće da uloži novac, donećemo posebnu uredbu i mi ćemo kao Vlada da se bavimo tim posebnim slučajem. A to da damo sebi još 2 godine slobodnog prostora da ne radimo ništa ne želimo. Ježim se aljkavosti i nerada. To me razara.Tu vrstu našeg uživanja u sopstvenom propadanju i razaranja državne kase ja ne mogu da razumem. Možete da me volite i ne volite. Ali, ovo su podaci poslovanja kojim svako od vas može da se ponosi
MMF je pozdravio činjenicu da su zaustavljene subvencije Železari, hemijskom kompleksu, JAT-u. Te pare se više ne troše i zato su prihodi zemlje sve bolji.
Novinari su pitali da li je bilo reči o vraćanju smanjenih plata i penzij a i dobili odgovor da će to biti u avgustu.
Na pitanja o Saši Jankoviću i napade na njega, premijer kratko odgovara da on svojim ponašanjem više govori o sebi, a da mu niko nije ništa na žao uradio. Nije smenjen, a nekima odgovara da ga brane ni od čega:
– Znate, da je u mom stanu pronađen mrtav čoveks mojim pištoljem, bilo kada u mojoj prošlosti, vi bi mi danas pili krv i čačkali po mojoj odgovornosti.
Zamoljen da prokomentariše napade koji stižu iz Hrvatske, Vučić kaže da nas neki u regionu vređaju, ali da naše ćutanje pokazuje našu snagu.
Novinar iz Soko radija iz Ljubovije podsetio je predsedika na njegovo obećanje da će se smeniti svi loši funkcioneri iz SNS – a i dao primer da je predsednik Ljubovije Predrag Marković dva puta krivično osuđivan.
Vučić mu je s osmehom odgovorio da je to partijsko pitanje, koje će rešiti sama partija, ali da će ove podatke imati u vidu. <


EKONOMIJA

sajam tehnikeU PONEDELJAK 11 MAJA OTVARA SE 59. SAJAM TEHNIKE

KONFERENCIJA ZA MEDIJE ODRŽANA U MIKROELEKTRONICI FABRIKE BUDUĆNOSTI, KOJA PROIZVODI SOFTVERSKE I HARDVERSKE RAZVOJNE SISTEME ZA MIKROKONTROLERE

 

bubanjIZMEŠTANJE NAPLATNE RAMPE NIJE USLOV DA “IKEA” DOBIJE GRAĐEVINSKU DOZVOLU

PREMA OKVIRNOM PLANU AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU INVESTICIJE IZGRADNJE ROBNE KUĆE “IKEA” U BEOGRADU, PREDVIĐENO JE DA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

 

internetSPROVOĐENJE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI UZ POMOĆ INTERNETA

U OKVIRU PROJEKTA POZIVNOG CENTRA, POSTAVLJENA JE I INTERNET STRANICA WWW.GRADJEVINSKEDOZVOLE.RS, NA KOJOJ SE MOGU PRONAĆI ODGOVORI NA

 

smederevo254SMEDEREVO: KONFERENCIJA ZA NOVINARE ALEKSANDRA VUČIĆA

VUČIĆ IZJAVIO JE SUMIRAJUĆI PRVU GODINU MANDATA VLADE KOJU VODI, DA SU POKRENUTE VEOMA OZBILJNE, TEMELJNE I ODGOVORNE