Светски дан Црвеног крста

Светски дан Црвеног крста

07/05/2021 Off By BERB

Црвени крст Србије ће 8. маја обележити Светски дан Црвеног крста темом коју је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а то је ”Unstoppable – Незаустављиви”/  Рачунајте на нас зато што и када је најтеже и даље смо заједно.

 

 

Овај слоган је потврђен у пракси прошле и ове године током пандемије корона вируса када су сва Национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца показала да су способна да се брзо прилагоде новим околностима и да своје програме и активности брзо организују на потпуно нови начин пружајући  помоћ најугроженијим грађанима, људима који су због појаве нове кризе били и јесу додатно угрожени, а пре свега маргинализованим групама које су иначе и пре пандемије биле угрожене својим статусом. Посвећени и одани волонтери и запослени Црвеног крста спремни су да у сваком тренутку  одговоре на  различите  кризе и изазове  и тако допринесу  отпорности заједнице у целини .

Током 2020. године, један на сваких 12 људи широм света добио је неки облик помоћи од Црвеног крста или Црвеног полумесеца – од помоћи у набавци хране, лекова, хигијенских средстава, помоћи у имунизацији становништва личне психосоцијалне подршке до пружања информација становништву путем друштвених мрежа о корона вирусу.

У Србији је сваки четврти становник током прошле године добио неки од ових облика помоћи , тако да је Црвени крст Србије  својим различитим хуманитарним програмима стигао  до милион и по хиљада људи.

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца – 8. мај  рођендан  је оснивача Покрета Анри Динана. На глобалном плану, Међународни Покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца својим активностима и програмима помоћи обухвати  кроз своју  мрежу од око 11,7 милиона активних  волонтера и 450.000 запослених, Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца ради у заједницама у 192 државе.

Црвени крст Србије има преко 40.000 волонтера, 130.207 чланова и преко 724 запослених у 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама, 5 градских организација и 2 покрајинске организације.

У оквиру обележавања Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца у ноћи између 7. и 8. маја ове године, Црвени крст Србије ће, у сарадњи са Међународним комитетом Црвеног крста и надлежним градским службама, осветлити значајне објекте у Београду  (Авалски торањ, фонтану на Славији, Палату „Албанија“, Бранков мост и мост на Ади) у боје Црвеног крста на чему се захваљујемо.