Светски дан слободе медија

Светски дан слободе медија

03/05/2021 Off By BERB

Министарство културе и информисања свим новинарима и медијским радницима честита Светски дан слободе медија напомињући да је од есенцијалног значаја да новинари, без обзира у којим медијима раде буду независни, да извештавају одговорно и професионално поштујући етичке стандарде и принципе новинарства.

 

Министарство истиче да се свим новинарима и медијским радницима мора омогућити да несметано раде и обављају свој посао, а да њихова лична безбедност и професионални интегритет ни једног тренутка не смеју бити доведени у питање.

Свако демократско друштво тежи да на квалитетан начин уреди област информисања и медија која је један од носећих стубова демократије. У данашње време сведоци смо изложености грађана великом броју како информација тако и дезинформација, укључујући и обмањујуће и лажне вести, што представља један од главних изазова са којима се суочавају у мањој или већој мери све државе па и наша.

У протеклом периоду Република Србија је донела низ докумената, значајних за уређење области информисања и медија, чиме је показала да је безрезервно посвећена стварању безбедног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије.

Да би могли да наставимо заједнички рад на унапређењу медијске сцене и безбедности и заштити новинара, а све у циљу стварања бољег медијског окружења, Министарство културе и информисања покушава да конкретним активностима допринесе побољшању стања на медијској сцени.

Потпредседник Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић је на самом почетку свог мандата повукла све неосновано поднете тужбе против медијских кућа и новинара, усвојен је Акциони план за примену медијске стратегије за период од 2020-2025, формиране су Радна група за праћење спровођење Акционог плана као и Радна група за безбедност и заштиту новинара под чијом је иницијативом покренут СОС телефон за новинаре и медијске раднике у циљу њихове  правовремене и ефикасне заштите.

Такође приступило се системском увођењу медијске писмености у пред универзитетско образовање и у циљу тога израђен је приручник за медијску писменост за васпитаче, наставнике и стручне сараднике.

Министарство културе и информисања указује још једном да сви актери у медијском свету морају да буду свесни своје улоге и значаја за стварање позитивне климе у друштву и да као такви буду одговорни за свој рад и пласирање садржаја којима шаљу поруке у јавност.