Данас исплата прве рате помоћи за аутопревознике

Данас исплата прве рате помоћи за аутопревознике

29/04/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће данас почети исплата прве рате секторске помоћи за аутопревознике, који ће добити 600 евра по аутобусу, у периоду од шест месеци. Како је министар прецизирао, данас ће бити уплаћено више од 372,4 милиона динара, односно око 3,1 милиона еура.

 

„Средства ће добити 572 привреднa друштва, која имају 5.279 лиценцираних аутобуса и испуњавају потребне услове за добијање ове врсте помоћи државе. Њима ће та помоћ бити данас уплаћена“, рекао је министар финансија, и објаснио да ће кроз ову меру подршке бити додељена бесповратна средства у висини од по 600 евра у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије, у периоду од шест месеци.

Oн је додао да је одобравање захтева за субвенцију подразумевало испуњавање услова попут поседовања лиценце за превоз путника и доказа да је аутобус регистрован, да над превозником није покренут стечајни поступак, да превозник није организован као јавно предузеће.

Министар је додао да је за ову меру помоћи, која је саставни део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије у превазилажењу економских последица пандемије корона вируса, ребалансом буџета укупно опредељено 2,6 милијарде динара.

„Аутобуски превозници иза себе имају заиста тешку пословну годину. Од када је почела пандемија почетком 2020. године и за време ванредног стања, постојала су ограничења у кретању, како би се заштитило здравље људи. Грађани много мање путују и мање користе услуге аутопревозника. За нас је овај сектор изузетно важан и ми желимо да им помогнемо да опстану на тржишту и да очувамо радна места и зато мислим да је ова врста помоћи добро решење које ће аутопревозницима много значити“, навео је министар Мали.

Синиша Мали је навео и да је у оквиру трећег пакета подршке предвиђена исплата три пута по пола минималне зараде за све привредне субјекте који се пријаве за ту врсту помоћи државе, и то за март која је већ исплаћена, за април, која ће бити исплаћена 10. маја, и за мај која ће бити исплаћена у јуну месецу.

„Исплата три пута по пола минималне зараде је намењена за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа, тако да се аутобуски превозници могу пријавити и за овај вид помоћи државе“, подсетио је министар Синиша Мали.

Према речима министра финансија, држава се заиста труди да помогне свима којима је помоћ потребна и то је политика од које се неће одустати.

Он је подсетио да је помоћ за аутопревознике део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, који је укупно вредан 257 милијарди динара, односно око две милијарде евра. Синиша Мали је навео и да је држава прошле године имала два пакета подршке вредна 704 милијарде динара, односно око шест милијарди евра. Укупно, сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије, вредна су око осам милијарди евра, што је око 17,2 одсто нашег БДП.