Negovati stare zanate koji našu kulturu čine prepoznatljivom

Negovati stare zanate koji našu kulturu čine prepoznatljivom

27/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić poručila je danas da resorno ministarstvo sprovodi aktivnosti sa ciljem održanja i razvoja starih zanata, ali i širenja mreže plasmana i promovisanja proizvoda ove delatnosti kao izuzetnih turističkih proizvoda.

 

Matić se, prilikom posete Sremskoj Mitrovici, susrela sa gradonačelnicom tog grada Svetlanom Milovanović i obišla Carsku palatu Sirmijuma, kao i izložbenu postavku “Zlatno runo Sirmijuma“ u holu Gradske uprave.

Negovanje starih zanata doprinosi održanju svih onih duhovnih vrednosti koje našu kulturu i nasleđe čine prepoznatljivim u svetu i na koje treba da se ponosimo. U ovoj delatnosti treba da vidimo i priliku za ekonomsku dobit, pogotovo u manjim sredinama koje su nedovoljno razvijene, ali koje još uvek čuvaju naše tradicionalne veštine, poručila je Matić.

Ona je podsetila na to da je za razvojne projekte u opštini Sremska Mitrovica u prethodnih pet godina ministarstvo opredelilo 50 miliona dinara, ističući da očekuje lokalne inicijative koje će doprineti, ne samo razvoju starih zanata i osnaživanju žena, već i ukupnom podizanju ove opštine kao atraktivne turističke destinacije.

Ministarka se u Šidu sastala sa predsednikom opštine Zoranom Semenovićem, nakon čega je obišla Galeriju Save Šumanovića i Galeriju Ilije Bašičevića – Bosilja.

Matić je tom prilikom istakla veliki potencijal ove opštine za razvoj kulturnog turizma, kako u odnosu na domaće turiste, tako i u smislu promocije prema evropskoj javnosti.

Cilj posete Sremskoj Mitrovici i Šidu, u kojoj su učestvovali i izvršna direktora NALED-a Violeta Jovanović, supruga ambasadora Sjedinjenih Američkih Država En Godfri i supruga ambasadora Kanade Valeri Norman, bio je promocija podrške ženskom preduzetništvu u segmentu zanatstva i kulturnog turizma, kroz podsticanje delovanja Etno mreže i zanatskih udruženja u saradnji s gradovima, NALED-om i međunarodnom zajednicom, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.