Srbija postala lider u regionu u razvoju elektronske uprave

Srbija postala lider u regionu u razvoju elektronske uprave

27/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Čedomir Rakić izjavio je danas da je ovo ministarstvo posvetilo posebnu pažnju reformi stručnog usavršavanja u javnoj upravi i nameri da svakom zaposlenom, bez obzira na to gde živi i radi, omogući jednak pristup pravu na stručno usavršavanje.

Rakić je na otvaranju hibridne konferencije „Stručno usavršavanje službenika u doba pandemije – izazovi i naučene lekcije“ istakao da je u vreme neizvesne situacije sa pandemijom u stručnom usavršavanju zaposlenih u javnoj upravi napravljen iskorak koji niko nije mogao da predvidi.

Uspeli smo da ceo proces prilagodimo učenju na daljinu i pokažemo da je ono za zaposlene u javnoj upravi postalo prirodno okruženje u kome se dobro snalaze, objasnio je on.

Prema njegovoj oceni, iz pandemije smo mnogo naučili i napredovali, imajući u vidu da je ubrzano podstaknut proces digitalne transformacije sistema stručnog usavršavanja, a posebnu važnost ima činjenica da su službenici prihvatili novu realnost i iskoristili mogućnost za dalje unapređenje znanja i veština.

Državni sekretar je pohvalio napore Nacionalne akademije za javnu upravu, koja je u kratkom vremenu uspela da ceo proces sprovođenja obuka prilagodi učenju na daljinu i u virtuelnim učionicama sprovede više od 200 obuka za 10.000 polaznika.

Zahvaljujući svemu učinjenom, ali i zaposlenima u javnoj upravi, koji su sa lakoćom prihvatili učenje na daljinu, Srbija je postala lider u regionu u razvoju elektronske uprave, zaključio je Rakić.

Pomoćnica ministra i rukovodilac Sektora za stručno usavršavanje Jasmina Benmansur ocenila je, tokom panela o upravljanju stručnim usavršavanjem, da je i u uslovima pandemije pronađen adekvatan odgovor i da su nastavljeni svi reformski procesi u stručnom usavršavanju, čemu su doprinos dali zaposleni u državnoj upravi i lokalnim samoupravama kao krajnji korisnici.

Hibridna konferencija „Stručno usavršavanje službenika u doba pandemije – izazovi i naučene lekcije“, koja je okupila više od 300 učesnika, organizovala je Nacionalna akademija za javnu upravu, uz podršku Programa Saveta Evrope „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“.