Predsednica Vlade uručila odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom 23. aprila – Dana Vojske

Predsednica Vlade uručila odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom 23. aprila – Dana Vojske

23/04/2021 Off By BERB

Izvor: mod.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uručila je danas odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, na svečanosti u Palati Srbije.

 

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Branko Živanović.

Čestitajući odlikovanima, premijerka Brnabić naglasila je da danas ima čast da u okviru proslave najznačajnijeg vojnog praznika – Dana Vojske Srbije, u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uruči državna odličja Republike Srbije dodeljena povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije i 23. aprila – Dana Vojske Srbije.

 

– Preduslov za jaku i stabilnu zemlju su vladavina prava, ekonomija, brza, efikasna i transparentna adiministracija, zdravstvo, obrazovanje, kultura i svakako – sistem odbrane. Zato, paralelno sa svim onim što radimo u oblasti jačanja ekonomije, vladavine prava, reforme administracije, jačanja zdravstva, reforme i jačanja obrazovanja i svega ostalog, naša država ulaže mnogo u poboljšanje statusa pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Vi to zaslužujete svojim predanim i profesionalnim radom i svojim odnosom prema svim izazovima sa kojima ste suočeni – naglasila je predsednica Vlade.

Zbog svega toga, istakla je premijerka Brnabić, u ime svih građana zahvalila je još jednom pripadnicima sistema odbrane za sve što rade za sve nas, što se najbolje vidi u pomoći u otklanjanu posledica elementarnih nepogoda, ali i borbe protiv virusa Kovid 19.

– U godinama kakva je ova za nama, pokazalo se još jednom koliko je važna jaka, snažna i spremna vojska, koja u svakom trenutku, po svakom zadataku, u najkraćem mogućem roku može da pomogne civilnim službama i svim građanima naše zemlje – ocenila je predsednica Vlade.

Premijerka Brnabić podsetila je da su u borbi protiv Kovida 19, pripadnici Vojske Srbije kao mnogo puta kroz našu istoriju, dali ogroman doprinos, radeći u nemogućim uslovima i sa mnogo nepoznanica, a vodeći se time da po svaku cenu moraju da zaštite građane svesno rizikujući sopstvene živote.

– Pripadnici Vojske Srbije među prvima su dali sve od sebe da se osigura bezbednost granica, bezbednost stanovništva, a neki od njih položili su svoje živote u ovoj borbi. Da vaša dela ne ostaju neprimećena, dokaz je i današnja manifestacija i odlikovanja koja vam dajemo, a koja simbolizuju jedan od važnih znakova državnog identiteta – istakla je premijarka Brnabić.

Prema njenim rečima, najveća zahvalnost pripadnicima sistema odbrane i Vojsci Srbije je snažno i kontinuirano ulaganje u plate, uslove života pripadnika vojske, opremu, oružje, obuku i sve ono što je potrebno da bi oni svoj poziv obavjali kako treba, a njihove porodice znale da je njihov poziv ono što društvo visoko vrednuje.

– Zato sam srećna što svaki put na vojnim vežbama jasno vidim da je naša vojska sve jača  i spremnija, kada vidim porodice pripadnika Vojske Srbije, ali i drugih bezbednosnih službi kako se useljavaju u svoje nove stanove u Vranju, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Nišu. I kada vidim apsolutnu posvećenost predsednika Aleksandra Vučića tome da pre svega vi budete zadovoljni i ponosni zato što pripadate vojsci naše zemlje – naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ona je izrazila uverenje da su dodeljena priznanja samo još jedan podstrek da nastave da svoje dužnosti obavljaju posvećeno i profesionalno, dajući doprinos afirmaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kako u zemlji tako i u svetu.

– Još jednom hvala za sve što ste do sada učinili i činite za našu državu. Čestitam vam Dan Vojske Srbije – poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Obraćajući je u ime 167 nagrađenih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pukovnik Vladan Ranđelović zahvalio je na dodeljenim odlikovanjima, dodajući da će ona predstavljati podstrek svima za postizanje još boljih rezultata u izgradnji i jačanju sistema odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

– Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam praznik, Dan Vojske Srbije, želim im dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i da u narednom periodu postižu još bolje rezultate – naglasio je pukovnik Ranđelović.


Ukazom predsednika Republike od 15. aprila 2021. godine za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je pukovnik Muharem Fazlić, a Srebrnom medaljom za zasluge odlikovano je 23 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije, istim Ukazom, Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovan je major Lazar Kalat, a Srebrnom medaljom za revnosnu službu odlikovano je 53 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ukazom predsednika Republike od 12. februara 2021. godine za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije, Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je potpukovnik Nikola Inđić, a Srebrnom medaljom za zasluge odlikovano je još 34 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Istim Ukazom, za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u  oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije, Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovan je potpukovnik Zoran Vranješ, a Srebrnom medaljom za revnosnu službu odlikovan je 51 pripadnik Ministasrtva odbrane i Vojske Srbije.

Ukazom predsednika Republike od 12. februara 2021. godine za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, Srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ odlikovani su vojni službenik Saša Bogićević i vojni službenik Nenad Crnogorac.